[FOTO] Građani izašli na raskopanu prometnicu: Dosta nam je prašine i poplava!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošli četvrtak obilježio je organizirani prosvjed stanovnika Lipika i Dobrovca na glavnoj prometnici (Ulica Matije Gupca) na kojoj se već gotovo dvije godine izvode radovi. Nezadovoljstvo građana eskaliralo je kontinuiranim prelaskom pješačkim prelazima, jasno pokazujući njihovu ogorčenost zbog kašnjenja u završetku radova na državnoj cesti DC47.

Građani se već neko vrijeme bore za hitan završetak radova rekonstrukcije kolnika i nogostupa na dionici dužine 2,7 km. Početak radova datira iz svibnja 2022. s prvotnim planom završetka u veljači 2023. Međutim, stvarnost je daleko od tog plana. Trenutno stanje na terenu obuhvaća uređenje postojećih konstrukcija nogostupa i kolnika, no radovi se odvijaju izrazito sporim tempom.

Izvođači radova, Zajednica ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste d.o.o., uz nadzor glavnog inženjera tvrtke Consol d.o.o. te investiciju poduzeća Hrvatske ceste d.d., suočavaju se s oštrim kritikama zbog dugotrajnosti radova i nedostatka vidljivog napretka.

Nemogućnost završetka radova unutar predviđenih rokova ne samo da utječe na zdravlje i sigurnost građana, već i na njihovu imovinu. Njihov životni standard dramatično je narušen zbog neprohodnosti ceste, buke, vibracija i čestih plavljenja kuća nakon kiša.

U Ulici kralja Tomislava, u naselju Dobrovac, situacija je posebno teška zbog obilnog plavljenja kuća i dvorišta nakon svake kiše, uzrokovanog zatrpavanjem odvodnog kanala, koji je trebao biti riješen kao dio radova.

Stanovnici su istaknuli svoje zahtjeve na javnom sastanku održanom 17. siječnja ove godine, no dugotrajnost situacije i nedostatak adekvatnih rješenja natjerali su ih na novi prosvjed. Traže hitnu obustavu teretnog prometa, redovito popunjavanje rupa na cesti, uspostavu odvodnje te pojačani intenzitet radova kako bi se završili u primjerenom roku.

Ostaje vidjeti hoće li se ovaj glas građana čuti i hoće li se poduzeti potrebne mjere kako bi se okončala agonija koja traje već predugo, uzimajući u obzir teškoće s kojima se građani suočavaju svakodnevno.

Prosvjedu je nazočio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ali i predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Slobodan Katunar te gradski vijećnici od kojih neki i stanuju uzduž dionice na kojoj se izvode radovi.

Gradonačelnik je ovom prigodom izjavio kako su u pripremi ovog projekta te osiguravanju sredstava, kao i u komunikaciji s Hrvatskim cestama d.d., koje su investitor, sudjelovali i predstavnici Grada Lipika i kad je sve bilo pripremljeno dogodilo se to da je izvođač zakazao i kasni sa završetkom radova. Dodatno je tijekom radova uočeno da je projekt loše pripremljen, što također otežava situaciju za izvođače. Uz to, iako je Gradsko vijeće Lipika izrazilo inicijativu za preusmjeravanjem teretnog prometa, bilo je ključno osigurati kontinuitet gospodarske djelatnosti duž ove dionice, s obzirom na prisutnost važnih poduzeća poput Lipik Glasa, Studenca, Poljoprivrede Lipik, Šumarije i Stragatransa.

Trenutno je izazovno balansirati između potrebe za zaštitom zdravlja i sigurnosti te očuvanja gospodarskih aktivnosti koje su ključne za ekonomiju. Unatoč svim problemima, važno je naglasiti da život ne može biti zaustavljen, te je nužno pronaći održiva rješenja koja će zadovoljiti potrebe naše zajednice, istaknuo je gradonačelnik. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!