Kvargl mladog sirara Dejana Macičeka uskoro će biti zaštićen na europskoj razini!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sedam godina nakon početka zaštite i četiri godine nakon što je stigla željena europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla za Bjelovarski kvargl bit će dobiven prvi certifikat. Prvi čiji će sir moći nositi zaštićeni naziv Bjelovarski kvargl je Dejan Maciček iz Žabjaka, mladi sirar koji je obiteljsko gospodarstvo preuzeo 2021. i čiji su vrhunski mliječni proizvodi dobro znani Bjelovarčanima. Bjelovarski kvargl, sirni ponos grada na ovom se području proizvodi stoljećima, u njemu je navodno uživala i carica Marija Terezija, proizvode ga mnogi, ali da bi mogao nositi na europskoj razini zaštićeni naziv Bjelovarski kvargl mora zadovoljiti niz strogih kriterija. Propisana je točna gramaža, visina, širina, ali i receptura koja nije nimalo jednostavna. Sve počinje svježim sirovim mlijekom koje se stavlja u sirenje.

-Nakon toga slijedi zrenje do 25 stupnjeva, nakon 24 sata se obire vrhnje i zatim se zagrijava sirni gruš na 55 stupnjeva dva do tri sata i potom slijedi hlađenje i cijeđenje u sirnoj marami, a kada se sirni gruš dovoljno osuši dodaju se začini. Tada se izmiješa i formira u stošce, pa slijedi sušenje i na kraju dimljenje – opisuje proces Maciček i dodaje kako za jedan kvargl treba tjedan dana pri čemu se stošci mogu formirati samo ručno.

Prema neslužbenim rezultatima Maciček je zadovoljio sve propisane kriterije, oni službeni se očekuju kroz mjesec dana. Nakon godina stagnacije interes za certificiranjem raste.

-Imamo još jednog zainteresiranog sirara, ali ne mogu odati o kome je riječ dok se gospodin sto posto ne odluči. On će također poput Dejana prvo ići na neslužbenu analizu i kada se dobiju rezultati da je sve unutar odobrenih parametara ići ćemo van s njegovim imenom. Ima još zainteresiranih i veseli nas da se ta priča širi – naglasila je predsjednica Udruge proizvođača sira Bjelovarski kvargl Mirela Rajčević.

Skorašnjem konačnom zelenom svjetlu i zaštiti Bjelovarskog kvargla se osim u udruzi vesele i u Gradu.

-Za Grad Bjelovar i za Hrvatsku je bitno da zadržimo taj certifikat jer kao što su zaštićeni Zagorska purica, Drniški pršut, Ogulinsko zelje i mi imamo proizvod kojim se možemo ponositi u Hrvatskoj i Europskoj uniji, a to je Bjelovarski kvargl – poručio je s objave neslužbenih rezultata na 25. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Kako bi proizvođačima olakšao proces certificiranja Grad im pomaže s 13.300 eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!