[FOTO] Potpore Grada osigurane i za uzgajivače gidrana iz okolnih općina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novo izdanje Proljetnog sajma u Gudovcu bilo je izvrsna prilika da Bjelovar još jednom svima pokaže svoj veliki ponos – konje gidrane za koje se danas zna i daleko izvan hrvatskih granica. Za mnogobrojne posjetitelje održan je prikaz škole jahanja i karusela, a ujedno je najavljen i njihov odlazak na Sajam srednje Europe u Mađarskoj, pod nazivom Godina pasmine gidran, te na Sajam kulturne nematerijalne baštine u Vukovar. U Mađarskoj će jedini predstavnici iz Hrvatske biti članovi Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari Husari 1756.

-U postrojbi nas je malo, tridesetak, od toga 15 do 20 članova jaše. Neki ljudi dođu pa odu, ali to je normalno. No, imamo svoju jezgru i ljude koje možemo dignuti kad je potrebno – istaknuo je zapovjednik bjelovarskih Husara Josip Trogrlić.

Na predstavljanju ovih plemenitih životinja bio je i predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača gidran pasmine Branko Kovačić

-Danas u Hrvatskoj imamo dvije vrste konja. Ovakve, poput gidrana, koji ovise u trudu uzgajivača, i drugu vrstu, koja ovisi o državnim potporama i za koje se iz državnog proračuna svake izdvaja 35 milijuna eura. Naš cilj je da se to izjednači – istaknuo je Kovačić.

Domaći uzgajivači na samim počecima imali su pet grla gidana, a danas je taj broj narastao na 130, čime je Hrvatska na drugom mjestu u Europi, odmah iza Mađarske.

Tome je uvelike pridonijela i potpora Grada Bjelovara koji godinama osigurava mjere za uzgoj gidrana. Tako je za tu namjenu ove godine osigurano 20 tisuća eura, i to ne samo za uzgajivač s područja grada Bjelovara, već i okolnih općina

-Drago mi je i čast što naši gidrani i husari pronose ime grada Bjelovara, ne samo diljem Hrvatske, već čitave Europe. Uvijek mi je drago biti s vama, pa ću vas pratiti i u Mađarsku i u Vukovar. Vi ste ponos grada Bjelovara – istaknuo je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!