Učiteljica Željka u PŠ Veliki Bastaji popularizira čitanje od malih nogu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐULOVAC – Koliko je čitanje važno od malih nogu, zna učiteljica razredne nastave Željka Kollert u Područnoj školi Veliki Bastaji. Naime, ona već godinama među učenicima popularizira čitanje i pisanu riječ, točnije 30 godina koliko radi u školi. Čitanje joj je, kaže, na prvom mjestu, od kuda se i pojavila ideja da pokrene najnoviji projekt – knjižnicu na otvorenom.

– Na ideju smo došli zajedno kolege i ja s obzirom na to da je u zadnje vrijeme djeci čitanje strani pojam. Svi smo se više digitalizirali pa se slabo uzima knjiga u ruke. Zato smo ih htjeli motivirati na čitanje od malih nogu – rekla je Kollert.

Učenici su projekt “Male knjižnice na otvorenom” dočekali raširenih ruku.

– Jako su se razveselili ideji jer ja sam s ovom generacijom u drugom razredu krenula s besplatnim učlanjenjem u Pučku knjižnicu i čitaonicu u Daruvaru. Posudila sam 12 knjiga i svi su pročitali tih 12 knjiga. One su cirkulirale, a svatko je kod sebe imao desetak dana knjigu. Uzela sam knjige prema popisu naše cjelovito čitanje odnosno lektiru. U trećem razredu smo opet uzeli set knjiga, ovoga puta o osjećajima – rekla je.

U četvertom razredu knjige se baziraju na odnose i osobine.

– Primjerice to su naslovi “Vjeverica i optimizam”, “Slon i velikodušnost” i slični tipovi slikovnica. Djeca su baš zainteresirana za čitanje. Isto tako, mi u razredu imamo jedan veliki ormar pun knjiga. S obzirom na to da sam i sama majka troje djece, knjiga se nakupilo. Vrlo rado djeca samostalno uzimaju knjige iz ormara te ih posuđuju i nose kući – dodaje Kollert.

Napominje da će ormar biti ispunjen slikovnicama, knjigama za djecu te knjigama za mlade, a postavit će se u trgovini preko puta škole tako da će knjige svatko moći posuditi, pročitati i vratiti.

– Došli smo na ideju da jedan odmar oslikamo te ga pretvorimo u malu knjižnicu na otvorenom. Zahvalila bih se trgovini koja se nalazi preko puta škole, AP CENTRU, koji nam je ustupio dio svog prostora na natkrivenoj terasi što nam je isto važno. Tko god želi, može doći, posuditi knjigu, pročitati je i vratiti – kaže.

Isto tako, učenici imaju i ormar s knjigama u razredu koji je nastao također na inicijativu učiteljice Željke.

– Hvala Bogu na Interliberu i velikim popustima jer sam zbog njih često doma znala donijeti puno knjiga. Moja djeca su knjige prerasla pa sam ih donijela u školu. Djeca se knjigama uvijek vesele jer mnogi i ne dođu u kontakt sa slikovnicama u svojoj ranoj dječjoj dobi što je vrlo važno. Upravo zato idemo s knjižnicom na otvorenom kako bi djeca iz cijelog sela mogla posuditi knjigu i pročitati ju – dodaje.

Ormar će se pokušati napuniti s knjigama koje su donacije.

– Neki prijatelji su već donirali, učitelji će donirati knjige. Već imamo puno doniranih knjiga, a vjerujem da ćemo uskoro imati i otvorenje svoje male knjižnice na otvorenom – navodi Kollert.

Donacije se još uvijek prikupljaju tako da se slobodno možete javiti Područnoj školi Veliki Bastaji, donirati slikovnice i knjige te tako izmamiti brojne dječje osmijehe.

– Zahvalila bih se svima koji su se već javili i pripremaju nam knjige. Bit ćemo zahvalni i na samo jednoj slikovnici, knjizi za mlade pa i odrasle. Djeca kada vide da odrasli čitaju, onda će i oni primiti knjigu u ruke – poručila je Kollert te napomenula da u školi od 12. ožujka već provode projekt u kojem jedan ruksak pun knjiga putuje od učenika do učenika i od obitelji do obitelji u jedanaestotjedno putovanje. Svaki učenik udomit će ruksak, a unutra su, osim dječjih, i različite knjige za odrasle, pa i kuharice, savjeti za uređenje doma i slično.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!