Učiteljica Ivana stekla nova iskustva u Irskoj, zemlji koja ju je oduševila!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednjih nekoliko mjeseci, unutar dodijeljene Erasmus akreditacije OŠ Ivanska, sve su češće mobilnosti učitelja spomenute škole.
Jedna od njih je i učiteljica engleskog jezika Ivana Medved, koja je od 18. do 23. ožujka boravila u Dublinu kako bi pohađala strukturirani tečaj pod nazivom Brain-based learning: Understanding how students really learn.
Tečaj je namjenjen obrazovnim djelatnicima koji rade s učenicima raznih uzrasta te su se tako u skupini od 11 sudionika pronašli učitelji i profesori od osnovne škole do fakulteta iz raznih krajeva Europe: od Švedske, Bugarske, Španjolske, Malte te Slovenije i spomenute polaznice iz Hrvatske.
Tečaj je bio dosta intenzivan i pružio dosta teorijskih, no i praktičnih znanja kako spoznajama o razvoju mozga kod učenika bez teškoća u razvoju pristupiti u nastavi. Tako se bavilo razvojem navika i promjenom istih, saznanjima o načinima pamćenja i učinkovitosti tj. zastarjelosti i neutemeljenosti metoda kojima se i dalje učitelji često vode i najvažnije, koje su metode zaista najučinkovitije za učenje te kako upotrijebiti umjetnu inteligenciju u stvaranju nastavnih sadržaja. Također, jedna od ključnih tema bila je važnost pravilne povratne informacije i njene uloge u poučavanju te metoda koje sprečavaju anksioznost kod učenika, kao što su određene mindfulness tehnike.
S obzirom da su jedni od postavljenih ciljeva naše Akreditacije uvođenje inovativnih metoda rada i poboljšanje komunikacije na relaciji učitelj – učenik, ovaj tečaj zaista je pokušao odgovoriti na potrebe učitelja OŠ Ivanska u zadovoljavanju oba cilja, smatra polaznica.
„Svoja znanja pokušat ću kvalitetno prenijeti svojim kolegama iz škole kako bi zajedno poradili na ciljevima koja smo postavili kao ključna. Ono što me zaista najviše iznenadilo je pažnja koju trebamo posvetiti pauzama u učenju, tzv. brain breaks i to je nešto na što ću posebno obratiti pozornost u svome radu. Iako sam dosta toga naučila i teško je sve prenijeti drugima, vjerujem kako ću planiranim radionicama nakon povratka s mobilnosti osvijestiti važnost primjene određenih metoda u radu s našim učenicima te i kako pojedine tehnike primijenit,” ispričala je učiteljica Ivana te dodala:
„Što se Dublina tiče, meni kao učiteljici engleskog jezika, bilo je vrlo važno posjetiti zemlju engleskog govornog područja, te je Irska zadovoljila sva moja kulturna očekivanja.
Iako pomalo skupa, preporučam svima lokaciju, kao i tečaj, no i da imaju na umu da u Irskoj ipak ne kiši stalno bez obzira na uvriježeno mišljenje – sunce me pratilo svaki dan barem na nekoliko sati a kiša je pričekala zadnji dan moga odlaska, pa svoje irsko iskustvo ocjenjujem visokom ocjenom!”


PODIJELI S PRIJATELJIMA!