Evo tko je u II. izbornoj jedinici osvojio saborski mandat

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska demokratska zajednica relativni je pobjednik parlamentarnih izbora koji su jučer održani u Hrvatskoj. Kako je u noćašnjem obraćanju rekao predsjednik te stranke Andrej Plenković već jutros će krenuti s dogovaranje većine za formiranje svoje treće vlade. Za saborsku većinu i formiranje vlade potrebna su im 76 saborska glasa.

Prema podacima DIP-a HDZ je dobio 61 mandata, slijedi SDP i rijeke pravde sa 42 mandata, zatim Domovinski pokret koji je sa strankom Pravo i pravda osvojio 14 mandata, zatim Most s 11, Možemo sa 10. IDS je osvojio 2 mandata, Nezavisna platforma Sjever 2, te Fokusu i Republika 1 mandat. Ne treba zaboraviti niti Daruvarčanina Vladimira Bileka koji će ponovno u Sabor kao predstavnik češke i slovačke manjine.

HDZ uvjerljivi pobjednik

Što se tiče II. izborne jedinice koja obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, južni dio Koprivničko-križevačke županije te istočni dio Zagreba i Zagrebačke županije, HDZ-ova koalicija uvjerljivi je pobjednik sa 35,35 posto glasova. Slijedi SDP-ova koalicija Rijeke pravde sa 24,83 posto, koalicija Domovinskog pokreta sa 11,13 posto, koalicija Mosta s 9,07 posto te Možemo! sa 8,57 posto.

Iako je još uvijek riječ o neslužbenim i nepotpunim rezultatima, s obzirom da je obrađeno 99,91 posto biračkih mjesta, podaci su vrlo pouzdani.

Tako je HDZ u II. izbornoj jedinici osvojio šest mandata (Gordan Jandroković, Dario Hrebak, Ante Deur, Gordan Grlić Radman, Miro Totgergeli, Krunoslav Katičić), koalicija Rijeke pravde četiri mandata (Boris Lalovac, Anka Mrak – Taritaš, Tanja Sokolić, Tomislav Golubić), Domovinski pokret dva mandata (Tomislav Josić, Stephen Nikola Bartulica), Mostova koalicija jedan mandat (Nino Raspudić) i Možemo! također jedan mandat (Danijela Dolenac).

Svakako valja napomenuti i da se radi o popisu saborskih zastupnika onako kako idu po redu s liste, te da bi se mogao promijeniti nakon što se formira nova vlada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!