PREFERENCIJALNI GLASOVI: Ovo su političari kojima su građani dali povjerenje poimence

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i nositelj liste HDZ-ove koalicije, ponovno je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova u II. izbornoj jedinici. Sa osvojenih 22.379 glasova, odnosno 31,21 posto, Jandrokovićev rezultat pri samom je vrhu i na nacionalnom nivou. S obzirom da je Jandroković tijekom kampanje, baš kao što je i obećao, obišao svaku općinu i grad u svojoj izbornoj jedinici, njegov rezultat nikoga ne čudi.

Slijedi Boris Lalovac, nositelj liste SDP-ove koalicije Rijeke pravde s desetak tisuća glasova manje. Bivšeg ministra financija u vladi premijera Zorana Milanovića zaokružio je 13.161 birač, odnosno 26,12 posto birača koji su toj listi dali svoje povjerenje.

‘Podebljao rezultat’

Na trećem mjestu nalazi Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik, saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a kojemu je malo nedostajao da preskoči magičnu granicu od deset tisuća glasova. Njegova kampanja „Dovršimo posao” svakako je bila uspješna, a s osvojenih 9.523 glasa poprilično je poboljšao svoj rezultat s prethodnih parlamentarnih izbora.

Slijedi Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta koji je s osvojena 7.641 glasa opravdao povjerenje birača Mosta. Štoviše, Raspudić je Mostu, koji barem na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne pokazuje znakove života, svakako omogućio novi mandat u II. izbornoj jedinici. Postotno gledano, na listi Mostove koalicije on je osvojio 41,52 posto od ukupnog broja glasova.

Na peto mjesto po najvećem broju preferencijalnih glasova probio se bjelovarsko-bilogorski župan i član predsjedništva HDZ-a Marko Marušić s osvojenih 4.336 preferencijalnih glasova. Njegov uspjeh tim je veći jer je HDZ imao poprilično jaka imena iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Osim rođenog Bjelovarčana i bivšeg predsjednika županijskog HDZ-a Gordana Jandrokovića te prilično popularnog bjelovarskog gradonačelnika, glasači HDZ-a i koalicijskih partnera imali su na izbor i ravnateljicu bjelovarske bolnice Sanelu Grbaš – Bratković te saborskog veterana iz Grubišnog Polja Miru Totgergelija. Na jakoj listi HDZ-a Marušić je osvojio 6,04 posto od svih glasova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!