Bjelovar je domaćin međunarodne edukacije: Tijekom tri dana o dojenju govore eminentni stručnjaci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovaru je upravo u tijeku međunarodni tečaj prve kategorije „Suvremene spoznaje o dojenju – Rodilište prijatelj djece”. Voditelji ovog trodnevnog tečaja su pedijatrica mr. sc. Marija Čatipović, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru naslovni izv. prof. Zrinka Puharić te prof. dr. sc. Milan Stanojević, a predavanja održati brojni stručnjaci iz Hrvatske, kao i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Belgije.

– Tijekom tri dana, bit će riječi o rodilištima prijateljima djece, o međunarodnom pravilniku reklamiranja i prodaje zamjenskog mlijeka, postnatalnoj podršci majkama, izazovima opskrbe mlijekom, psihološkoj podršci majci… Naime, ljudima se uvijek čini da o dojenju sve znaju i da se o dojenju nema što novo reći. Ipak, praksa pokazuje da su nam, u trenutku kada je potrebno dati savjet, nova saznanja itekako potrebna – kazala je pedijatrica Marija Čatipović istaknuvši svoje zadovoljstvo brojkama koje potvrđuju koliko su današnje majke svjesne važnosti dojenja.

Veliki napredak

– Posebno me veseli što sve veći broj majki danas doji. Usporedbe radi, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je u vrijeme nakon Domovinskog rata djecu u dobi od godinu dana dojilo dva do tri posto majki, a danas se ta brojka kreće od 40 do 45 posto. Razlika je golema – istaknula je pedijatrica Čatipović podsjetivši kako dojenje donosi brojne dobrobiti i za djecu i za majke. Tako, naglasila je pedijatrica Čatipović, dojena djeca manje boluju od respiratornih infekcija, gastrointestinalnih bolesti, dječje astme, alergija. Paralelno, i majke su zdravije pa tako manje obolijevaju od karcinoma jajnika i dojke, kao i od postporođajne depresije, a kasnije u životu ne obolijevaju toliko od osteoporoze.

Da je u današnje moderno vrijeme posebno važno majkama pružiti podršku naglasila je voditeljica Odjela za pedijatriju bjelovarske bolnice pedijatrica Ivanka Fehir Radanović.

– Najvažnije je da se uspostavi odnos između majke i djeteta, da dijete prihvati dojku i da siše. To je bit dojenja. Čitav proces je kompliciran u današnje moderno vrijeme i upravo zato je važno ponovno osvijestiti dobrobiti dojenja kako za majku i tako i za djecu. Danas se majke nerijetko pitaju hoće li one uspjeti dojiti, no dojenje je posve prirodno iako je kroz vrijeme bilo potisnuto. Upravo zato je kod majki važno osvijestiti dobrobiti dojenja i podsjetiti ih da i one to mogu. Kada to uspijemo, imamo i zadovoljnu majku i zadovoljno dijete – istaknula je doktorica Fehir Radanović.

Edukacija zdravstvenih djelatnika

Sličnog stava je i pedijatar Milan Stanojević koji je naglasio kako je cilj ove edukacije podići razinu svijesti zdravstvenih djelatnika o tome koliko je važno dojenje kao prirodni način prehrane.

– Također, želimo ih naučiti kako mogu pomoći svojim pacijenticama da ostvare svoja nastojanja za prirodnom prehranom. Također, jako je važno da svim našim majkama podignemo svijest o važnosti dojenja i da one budu svjesne svoje uloge, a da društvo učini sve kako bi one mogle ostvariti svoj naum. Istovremeno, onim majkama koje to ne mogu, moramo pomoći učiniti sve kako bi njihova djeca što bolje rasla i razvijala se – kazao je pedijatar Stanojević, dok je voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju bjelovarske bolnice doktor Goran Pavlović istaknuo kako je izuzetno važno da primalje bjelovarske bolnice imaju priliku proći ovaj tečaj i biti podrška rodiljama na odjelu u periodu života koji je za rodilje i fizički i psihički izazovan.

– Upravo zato je ovakva edukacija neizmjerno važna i potrebna. Nakon što je dio primalja prošle godine prošao ovu edukaciju, u rodilištu se osjećaju pomaci koje su prepoznale i trudnice i rodilje – zaključio je doktor Pavlović.

Dodajmo tome kako je ovaj trodnevni tečaj Veleučilišta u Bjelovaru organiziran u sklopu Mjesec zdravlja koji povodom Svjetskog dana zdravlja tijekom čitavog travnja organizira Bjelovarsko-bilogorska županija.

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!