Doznajete sve što vas zanima o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu Mjeseca zdravlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 22. travnja u 18 sati u bjelovarskom hotelu Artearia organiziraju stručno predavanje prvenstveno za liječnike i medicinske sestre koje je otvoreno i za javnost, a tema će biti Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

– Predavači će kroz svoja predavanja pojasniti tko ima mogućnost sudjelovati u nacionalnom probiru, kako možemo prevenirati karcinom debelog crijeva, a bit će riječi i o epidemiologiji u Hrvatskoj – otkrio je doc.dr.sc. Želimir Bertić sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo pojasnivši kako izgleda ovaj probir.

– Riječ je o testu nije ni bolan ni neugodan, no iznimno je bitno da ga osobe od 50. do 70. godine života naprave svake dvije godine. Testiranje izgleda tako da se uzorak stolice uzima tri dana za redom, a ti uzorci se šalju poštom na analizu. Ako nešto nije u redu, pacijent dobiva poziv za kolonoskopiju – istaknuo je Bertić otkrivši kako je tijekom prošle godine na području županije obavljeno oko 4000 testova, 100 pacijenata je pozvano na kolonoskopiju, a kod njih 90 su uočene određene promjene.

– Takve polipe je iznimno važno na vrijeme operirati kako se ne bi pretvoriti u karcinome. Ohrabrujuća je činjenica da je ovaj karcinom izlječiv u 100 posto slučajeva ako se otkrije na vrijeme – kazao je Bertić. Da su važnost Nacionalnog programa prepoznali i brojni Bilogorci pokazuje i statistika koja kaže da je na području županije odaziv na testiranje 50 posto, dok je istovremeno odaziv na nacionalnoj razini 30 posto. Važnu ulogu u ovim iznadprosječnim rezultatima, ocijenio je Bertić, odigrale u patronažne sestre koje su na terenu poticale svoje pacijente da se odazovu na testiranje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!