[FOTO] Mislili ste da današnji klinci ne znaju pisati? Ovi školarci to opovrgavaju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Veliki Grđevac, rodno mjesto velikog Mate Lovraka, drugu godinu zaredom okupio je malene zaljubljenike u pisanu riječ – učenike čak 13 osnovnih škola.

Školarci s područja Bjelovarsko-bilogorske, ali i drugih županija imali su priliku, u organizaciji Kulturnog centra „Mato Lovrak“ i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, na radionicama kreativnog pisanja usvajati vještine od Lovrakove književnice Snježane Babić Višnjić.

Uz radionicu kreativnog pisanja, za one koji radije pripovijedaju, pripremljena je i radionica Storytellinga koju je vodila „bajkopričalica“ Sandra Vukoja. Također, predstavljena je i Zbirka feljtona Mate Lovraka objavljenih u tjedniku „Bjelovarski list“ u kojima Lovrak piše o svojim gimnazijskim danima u Bjelovaru. Zbirku su uredile Martina Krivić Lekić i Zorka Renić.

Kako je istaknula Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Kulturnog centra „Mato Lovrak“, cilj ove manifestacije je potaknuti mlade na umjetničko izražavanje te promicati književno stvaralaštvo na način da dječji pisci, dobitnici književne nagrade „Mato Lovrak“, na književnom susretu i radionici kreativnog pisanja prenose svoja iskustva i znanje nekim novim Lovrakovim piscima.

Uživanje u Velikom Grđevcu

– Ovom manifestacijom želimo potaknuti umjetničko izražavanje te djeci približiti sve one dobrobiti koje se dobiju kroz pisanje i promatranje svijeta oko sebe. Učenici su gotovo čitav dan provela u Kukavici koja je dio Kulturnog centra „Mato Lovrak”, a obišli su i Lovrakov centar gdje su imali priliku vidjeti repliku vlaka u snijegu i mlin s etnografskom zbirkom te Stazu prijatelja prirode. Isto tako, našim gostima smo ponudili jela pripremljenih od domaćih namirnica kakve su se koristile i u vrijeme kada su živjeli Lovrakovi junaci poput jela od kukuruznog brašna i malih sendviča s namazom od čvaraka. U konačnici, vjerujem da su svi svojim kućama otišli zadovoljni – pojasnila je Galkowski dodavši kako u velikogrđevački gosti imali priliku uživati u društvu Mate Lovraka kojeg je utjelovio bjelovarski interpretator, turistički djelatnik i novinar Slaven Klobučar.

Odličan fond riječi

Da je ova manifestacija pun pogodak potvrdila je i književnica Snježana Babić Višnjić naglasivši kako su učenici od prvog do zadnjeg trenutka radionica pozorno slušala i marljivo radila.
-Na kraju smo dobili rezultate koji su mene zadivili. Ne samo da su vrlo ozbiljno pristupili poslu u sklopu čega je svatko napisao svoju priču, nego su pokazali odličan fond riječi, ali i besprijekoran rukopis. Svi govore kako djeca danas ne znaju lijepo pisati, no ova radionica u Velikom Grđevcu je to opovrgnula – kazala Babić Višnjić koja je Lovrakova književnica postala prije 10-ak godina kada je za svoj roman Mali krapinski pračovjek Bubu dobila književnu nagradu Mato Lovrak. Riječ je o romanu koji je nedavno dobio i svoje novo izdanje, ove godine stiže i njegov nastavak, a istovremeno se u Bostonu tiska engleski prijevod prvog dijela ovog romana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!