[FOTO/VIDEO] Županijski vatrogasci do lipnja vještine bruse na simulatoru plamenih udara!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na vježbalište Vatrogasne zajednice grada Bjelovara po prvi je puta stigao simulator plamenih udara. Radi se o prijenosnom simulatoru, jedinom takvom u Hrvatskoj, čija je zadaća vatrogascima što realnije prikazati nekoliko vrsta pojava s kojima se vatrogasci mogu suočiti boreći se protiv plinskih, odnosno požara uzrokovanim zapaljenjem plinskih instalacija ili slično.

Osposobljavanje kadra

Predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije Silvestar Štefović istaknuo je kako opreme u vatrogastvu ne manjka te da je na nivou, ali manjka ljudstva, stoga su kroz razna osposobljavanja odlučili uložiti više u njih.

-Unazad 10 godina nije bilo osposobljavanja za vatrogasne časnike koji smo također održali. Imali smo nedavno osposobljavanje za vođenje i zapovijedanje u vatrogasnim intervencijama za naše zapovjednike, a sada po prvi puta u našoj županiji imamo i simulator plamenih udara na kojima će se osposobljavati naši vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi s područja naše županije – ispričao je Štefović.

Štefović ističe kako, uz pomoć Županije, ostvaruju sve potrebne projekte kako bi sprema vatrogasaca bila na što višoj razini.

-Tu želim istaknuti i vatrogasnu vježbu koju smo prošle godine održali na sajamskom prostoru u Gudovcu, a sve je ovo nastavak iz te vježbe gdje smo vidjeli koliko nam zapravo nedostaje osposobljenih ljudi. Ne samo osposobljenih, nego i za ovakve posebne zadaće, ovo će biti veliko i bogato iskustvo za naše vatrogasce – dodao je.
Važna zadaća logističke potpore za prostor i svega što je potrebno da se osposobljavanje provodi pripalo je u ruke bjelovarskoj Vatrogasnoj zajednici, a ovo je ujedno i prvi put da se simulator nalazi na prostoru sjeverozapadne Hrvatske, a da je izvan Državne vatrogasne škole.

Simulator plamenih udara

-Dimenzije pokretnog vježbališta su 13, 6 x 2,5 metara, on je posebno izrađen, mobilan objekt koji omogućava sigurno obučavanje i proizveden je u Njemačkoj. Svrha simulatora plamenih udara nije mučenje vatrogasaca, već je svrha upoznavanje s požarom u unutrašnjosti objekta – pojasnio je zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Josip Heger.

Heger je istaknuo i kako je organizacija ove, jedne od najnaprednijih obuka u državi, plod suradnje Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne vatrogasne škole i Županijske vatrogasne zajednice.

-Vatrogasac u simulatoru može na siguran način, u uvjetima najbližim mogućim intervenciji, sa zaštitnom opremom koju koristi, s kolegama kojima radi, s mlaznicom kojoj radi upoznati tu požarnu ugrozu. U ovom simulatoru kao pogonsko gorivo koristi se plin propan i pokazuje se požar plinova u zatvorenom prostoru – dodao je Heger.

 

Jedinim ovakvim pokretnim vježbalištem u Hrvatskoj upravljaju instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice iz sastavnog dijela Intervencijske vatrogasne postrojbe iz Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika. Osim borbe s plamenom, vatrogascima se u simulatoru nude razni taktički zadaci i vježbe smanjene vidljivosti.

-Ono što jed prioriteta je osposobiti oko 150 vatrogasaca, ali postoji i veći interes. Tako da u tom vremenskom periodu do 1.6. da što više vatrogasaca osposobimo, učenjem u opasnim uvjetima, upoznavanje s opremom veća sigurnost vatrogasaca na intervencijama – pojasnio je Heger.

Podrška Županije

Zadovoljan obukom vatrogasaca je i bjelovarsko bilogorski župan Marko Marušić.

– Znamo svi kakvu ulogu u našem društvu imaju vatrogasci, ono što uvijek kažem je da su vatrogasci oni veliki hrabri ljudi koji riskiraju svoje živote kako bi spasili druge živote i kako bi spasili materijalne stvari svih nas i zato im na tome još jednom čestitam. Mi kao Bjelovarsko bilogorska Županije stojimo uz naše vatrogasce i u ovom proračunu smo osigurali nešto više od 173 tisuće eura našoj županijskoj Vatrogasnoj zajednici kako bi ona mogla funkcionirati – istaknuo je župan.

Marušić je napomenuo i kako su u izvanrednim situacijama upravo vatrogasci jedna od glavnih karika sustava civilne zaštite.

-Sjetite se samo onog rujanskog nevremena 2022. godine gdje su vatrogasci bili jedna od glavnih karika sustava civilne zaštite. Zapravo je na svima nama da oni imaju dobru i kvalitetnu opremu i da prolaze sve ove obuke kako bi što spremniji mogli dočekati stvarne situacije u stvarnom životu – napomenuo je župan.

U fotogaleriji u nastavku možete vidjeti i kako obuka izgleda.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!