Provjerili smo kako se svetkovina knjige slavi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Više od 1150 programa i akcija je ove godine uključeno u Noć knjige koja se održava danas (23. travnja) u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja je tema “Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena”. Noć knjige će se obilježiti kako i priliči – čitanjem, a čitat će se posvuda: u knjižarama, dvorcima, parkovima, pa i u autobusima, a mi smo provjerili što su pripremile bjelovarsko-bilogorske knjižnice.

Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar

Bjelovarska knjižnica počinje rano. Već u 10 sati u goste stiže srpska književnica za djecu i mlade Jasminka Petrović najpoznatija po djelu “Ljeto kada sam naučila letjeti” koja će predškolarcima i malim školarcima predstaviti slikovnice koje su prevedene na hrvatski jezik, “Jere i oblaci”, “Vigo i snijeg”, “Matija i More”, ali i svoju najnoviju knjigu “Hoću kući”. Oni odrasli će dušu moći nahraniti od 18 sati kada će ih neka druga vremena i to kultne, mitske osamdesete odvesti Snježana Banović svojom knjigom “Kronika sretnih trenutaka” čijim stranicama šeću Stipe Šuvar, Slavenka Drakulić, Goran Bregović i Johnny Štulić.

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma

Čazmanci Noć knjige slave cijelog tjedna, pa im danas stiže Kamišibaj priča “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” zagrebačke udruge Kozlići, srijeda i četvrtak su rezervirani za lutkarsku predstavu, zbor i predstavljanje lokalnih autora dok im u petak stiže psihijatar Veljko Đorđević koji će predstaviti svoju knjigu intrigantnog naziva “Let iznad psihijatrijskog gnijezda”.

Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Daruvarska knjižnica odaje počast jednom od velikana književnosti, čovjeku koji je stvorio nebrojene svjetove, jezike, bića, uveo nas u hobitske rupe, patuljačke pećine, vilenjačke šume i poveo na šetnju s entima, J.R.R. Tolkienu. Na odjelu za odrasle tijekom cijelog današnjeg rada knjižnice se održava Tolkienova nagradna igra i kviz. U napuhanim balonima bit će citati iz njegovih romana, ali samo u jednom balonu će biti prsten, a onaj tko pronađe prsten (my precious) osvaja nagradni paketić s knjigama i šalicom. Na Facebooku Knjižnice se održava kviz u kojem nema nagrada, ali će sudionici moći provjeriti svoje znanje o književnicima čije se velike obljetnice ove godine obilježavaju.

Hrvatska knjižnica i čitaonica “Đuro Sudeta” Garešnica

Još jedan fantasy biser sve čeka u Garešnici. Garešnička knjižnica će zakoračiti u svijet magije kroz prve Dane Harryja Pottera na koje su pozvani svi vještice i čarobnjaci. Na radionicama će mali i veliki izrađivati čarobne štapiće, igrati se 3D olovkom, vesti, a odrađen je i natječaj “Harry Potter u kreativnoj ilustraciji”, no osim ako ne znate neku čaroliju koja to može promijeniti morat ćete pričekati neki novi ciklus jer su ovogodišnje radionice popunjene, a svakako treba napomenuti i da će se čitati djela Ivane Brlić Mažuranić čiji književni svjetovi nisu ništa manje magični.

Gradska knjižnica “Mato Lovrak” Grubišno Polje

Uzbuđenja neće nedostajati ni u Grubišnom Polju čija knjižnica prema programu navedenom na stranici Noći knjige organizira Noćenje u knjižnici koja počinje u 19 sati kazališnom predstavom, a potom se nastavlja na Dječjem odjelu igranjem društvenih igara, raspravom o omiljenim književnim djelima uz pizze te gledanjem animiranog filma nakon čega slijedi spavanje u knjižnici što će svakako biti nezaboravno iskustvo, a nastavak za malo veće, one srednjoškolske dobi slijedi sutra predavanjem “Knjiga kao medij i borba protiv lažnih vijesti”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!