Upoznajte županijske najčitatelje: Oni su u 2023. godini pročitali najviše knjiga

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ususret Noći knjige, a na Dan hrvatske knjige, u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, u održan je 20. susret najčitatelja koji je okupio 26 najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko – bilogorske županije.

Uz najčitatelje, daruvarska knjižnica ugostila je i dva autora – Vida Jakšu Opačića, autora knjige za djecu „Hrvatski znamenitaši“ koja donosi priče o 30 osebujnih Hrvata o kojima ponešto znamo, ali otkriva što svakoga od njih čini znamenitima i Ozrena Majerića, autora zbirke priča „Skriveno“.

S obzirom da su najčitatelji predstavnici svih dobnih skupina, od najmlađih predškolaca do odraslih ljubitelja knjiga, ravnateljica knjižnice Romana Horvat u razgovoru je s književnicima uspješno povezala ta dva svijeta. Susret je organizirala Županijska matična razvojna služba Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u suradnji s nakladničkim kućama Mozaik knjiga i Hena com, a Ministarstvo kulture i medija financijski je podržalo ovaj važan događaj.

– Narodne knjižnice imaju ključnu ulogu u poticanju čitanja i kulture u zajednici, a Susret najčitatelja predstavlja važan korak u promicanju čitanja, razvoju čitalačke kulture te širenju kulture pismenosti. Čitanje nije samo hobi, već i način razvijanja novih vještina, stjecanja znanja te poticanja kreativnosti i empatije. Osim promicanja čitanja, knjižnice imaju važnu ulogu u zajednici kao sudionici i nositelji kulturnog života. Prošle godine je u narodnim knjižnicama Bjelovarsko-bilogorske županije održano ukupno 801 knjižnično događanja i 119 edukacijskih radionica, što dodatno naglašava važnost narodnih knjižnica za lokalnu zajednicu – ističe Neda Adamović, voditeljica Županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice, čestitajući najčitateljima na njihovom postignuću te pozivajući sve građane županije da čitaju, posjećuju knjižnice i aktivno sudjeluju u programima koje knjižnice organiziraju.

Najčitatelji Bjelovarsko-bilogorske županije za 2023. godinu:

Daruvar:
Nora Ilinović, 9 godina
Una Vrbka, 11 godina
Natan Pintar, 10 godina
Jaruška Šepl

Bjelovar:
Lota Škudar, 8 godina
Nela Bosanac, 6 godina
Nada Mučurlija
Filip Đipalo (SŠ)
Anđelka Mrgić (Bibliobus)
Lara Belinić, 5 godina (Nova Rača)

Grubišno Polje:
Anastazija Kozolić, 9 godina
Maša Kolek, 6 godina
Ivana Benić
Lara Trnka (SŠ)

Čazma:
Klara Kraljević, 11 godina
Sara Benaković, 7 godina
Marina Benaković
Verica Čauš

Garešnica:
Erin Smiljić, 8 godina
Vigo Vučković, 4 godine
Snježana Najman
Ana Batinić (SŠ)

Hercegovac:
Katja Bastalić, 8 godina
Damir Horak
Lorena Čurak
Emma Glavač (SŠ)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!