Ne propustite predavanje u V. Grđevcu „Glatko je drvo bukovo, slatko je meso puhovo: povijest zaboravljene divljači“

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kulturni centar „Mato Lovrak“ domaćin je terenskog istraživanja ovogodišnjeg, osmog po redu, projekta „Pazi što jedeš – laboratorij 2024“ u Velikom Grđevcu.

Projekt PSJ lab ima za cilj dokumentaciju znanja i vještina pripreme tradicijskih jela u suvremenosti.

Ove godine, tema je hrvatsko lovstvo, odnosno, pitanje divljači kao dijela tradicijskog jelovnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Posebno će se u istraživanju osvrnuti na odnos čovjeka i životinje, odnosno, na pitanje bioraznolikosti i očuvanja prirodnih staništa.

Također, studenti će istraživati lokalnu i regionalnu prehranu inspirirani književnim djelima Mate Lovraka. Rezultati istraživanja predstavit će se u formi knjižice recepata koji se mogu primijeniti na gastronomsku ponudu Kulturnog centra, raznim školskim i drugim grupama posjetitelja.

U realizaciji projekta sudjeluju studenti etnologije i kulturne antropologije s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Voditelji projekta su dr.sc. Tanja Kocković Zaborski, viša kustosica, Etnografski muzej u Zagrebu, dr. sc. Tihana Rubić, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet Sveučilište u Zagrebu, dr. sc. Danijela Birt Katić, Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilište u Zadru, te Matija Kralj, videoumjetnik i dokumentarist.

Aktivnosti u Velikom Grđevcu počinju danas u 18 sati, u Edukacijskoj dvorani u Velikom Grđevcu predavanjem za javnost pod nazivom „Glatko je drvo bukovo, slatko je meso puhovo: povijest zaboravljene divljači“ gostujuće predavačice dr. sc. Jelena Ivanišević s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

Sljedeća dva dana, četvrtak i petak predviđena su za istraživanje u sklopu Projekta, razgovore s članovima lokalnih udruga, udruga lovaca, žena i dr. te pojedincima vezanim za ovogodišnju temu projekta. Studenti će u sklopu boravka u Velikom Grđevcu obići Lovrakov centar, a posjetit će i Državni arhiv u Bjelovaru gdje će razgledati fond Mate Lovraka.

 

FOTO: Facebook KC Mato Lovrak


PODIJELI S PRIJATELJIMA!