Počinje obnova pročelja bjelovarske palače pravde. Projekt vrijedan više od 700 tisuća eura…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska „palača pravde”, zgrada u centru grada u kojoj su smješteni Općinski, Županijski i Trgovački sud, kao i Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo, napokon ide u obnovu, iako samo vanjsku. Cijena projekta iznosi 736 tisuća eura

Podsjetimo, riječ je o zgradi izgrađenoj potkraj 19. stoljeća koja zbog zbog dotrajalosti već godinama predstavlja ruglo u samom centru grada, a inače je riječ o zaštićenom kulturnom dobru.

„Kompleks je smještan na južnom dijelu gradskog bloka istočno od glavnog trga. Čine ga dvije povijesne građevine povezane interpolacijom. U njima su smješteni sudovi i državno odvjetništvo.

U dvorišnom dijelu parcele izgrađene su zatvorski objekti. Glavna pročelja povijesnih zgrada oblikovana su historicističkim neostilskim elementima, ako da zgradu Županijskog suda karakterizira neoromanički fasadni plašt, dok je pročelje zgrade Općinskog i Trgovačkog suda neoklasicističko.

Kompleks sudskih zgrada i zatvora u Bjelovaru predstavlja značajan arhitektonski sklop javne namjene s kraja 19. stoljeća”, opisuju zgradu konzervatori.

Na javni natječaj pristigla je samo jedna ponuda, ona Zajednice ponuditelja DS gradnje i Vinter gradnje, za 736 tisuća eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!