[FOTO] Bravo! Livia i Marija prošle su godine pročitale najviše knjiga u Lipiku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Lipiku je obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige. Ovaj dan nije samo obična obljetnica u kalendaru, već predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji – Noć knjige. Tema ovogodišnje manifestacije nosila je naziv “Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena”, potičući na razmišljanje o važnosti knjige u turbulentnim periodima.

Bogat program

Gradska knjižnica i čitaonica Lipik bila je središte događanja, priredivši bogat program za svoje sugrađane. Multikulturalni centar postao je pozornica raznovrsnih aktivnosti koje su obogatile večer. Već u poslijepodnevnim satima, Dječji vrtić Kockica osmislio je interaktivnu radionicu “Djeca u fokusu”, potičući najmlađe na istraživanje svijeta knjiga i buđenje ljubavi prema čitanju. Osim toga, od 18 sati, otvorena je mogućnost simboličnog besplatnog učlanjenja u knjižnicu, potičući građane na aktivno sudjelovanje u kulturi čitanja.

Središnji trenutak večeri bio je proglašenje najboljih čitatelja za 2023. godinu. U kategoriji mladih, titulu naj čitateljice godine ponijela je Livia Demartini, koja je s oduševljenjem pročitala 68 knjiga, od kojih je istaknula Ježevu kućicu kao svoj omiljeni naslov. Među odraslima, naj čitateljica u protekloj godini bila je Marija Cukor, koja je pročitala čak 139 knjiga. Priznanje je s ponosom primila njezina kćer Nela.

Glavni događaj večeri bio je putopisno predavanje “Gdje misli nestaju”, koje je održao Damir Šantek, istaknuti putopisac iz Zagreba, a kojeg je publici predstavila Jasna Molnar Kukić, ravnateljica lipičke knjižnice.

Šantek je svojom živopisnom pripovijesti o neistraženim kutovima Zemlje pružio publici nezaboravno iskustvo, potičući ih na sanjarenje i istraživanje daljina svijeta koje često ostaju neotkrivene.

Zabavna večer

Noć knjige u Lipiku završila je u ritmu glazbe i stihova, uz nastup dvojca Nesho & Peđa pod nazivom “Glazbom kroz stihove”. Njihov nastup dodatno je oplemenio već bogat program, pružajući posjetiteljima zabavnu večer koju će dugo pamtiti.

Ovaj događaj ne samo da je odao počast knjizi i njezinoj važnosti u našim životima, već je i okupio prisutnu publiku u duhu kulture, znanja i zajedništva, ističući važnost čitanja kao mosta koji povezuje ljude i svjetove. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!