HŽ se raspištoljio: Pokreću najveći investicijski ciklus u našoj županiji u ovom stoljeću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HŽ infrastruktura pokrenula je nedavno javne natječaje za obnovu pruga važnih za Bjelovarsko-bilogorsku županiju vrijedan 60 milijuna eura, što je najveći investicijski ciklus te državne tvrtke na ovom području od hrvatske neovisnosti.

Riječ je o investiciji koja će značajno unaprijediti infrastrukturne kapacitete i osigurati sigurniju i efikasniju željezničku mrežu na području naše i susjednih županija.

Žabno – Bjelovar

Obnavljat će se dionica Sveti Ivan Žabno – Bjelovar dužine 18 kilometara te dionice Banova Jaruga – Daruvar duge 53,4 kilometra, priopćili su u petak iz Bjelovarsko-bilogorske županije dodavši da će se obnova financirati iz državnog proračuna putem kredita Europske investicijske banke (EIB).

Obnova pruge Sveti Ivan Žabno – Bjelovar u vrijednosti od 13 milijuna eura uključuje zamjenu gornjeg ustroja pruge, te prema potrebi i donjeg ustroja, kako bi se osigurala stabilnost i funkcionalnost pruge. Dio obnove odnosi se na Bjelovarsko-bilogorsku županiju te obuhvaća 33 posto duljine dionice. Upravo je u tijeku postupak javne nabave, s rokom za dostavu ponuda do 30. travnja 2024. Očekuje se da će ugovaranje i početak radova biti do kraja godine, a planirani završetak projekta je 2026. godine.

Izuzetna suradnja

Druga dionica koja će biti obnovljena je dionica Banova Jaruga – Daruvar, dužine 53,4 kilometra, smještena na pruzi L204 između Banove Jaruge i Pčelića, a ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 47 milijuna eura. Ova opsežna obnova uključuje zamjenu starog materijala novim, kao i izmjenu kolosiječne rešetke s novim drvenim i betonskim pragovima. Također, radovi će obuhvatiti kolodvorske kolosijeke, skretnice, željezničko-cestovne prijelaze, krčenje i čišćenje pružnog pojasa, sanaciju postojećih i ugradnju novih odvodnih kanalica te sanaciju mostova i propusta. Uz radove na gornjem i donjem ustroju, predviđeni su i prateći radovi na sigurnosno-signalizacijskim i telekomunikacijskim uređajima.

Na ovoj dionici, 28 posto obuhvaća prugu na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave, a očekuje se da će ugovaranje i početak radova biti zaključeni do kraja godine. Planirano trajanje radova je 36 mjeseci.

„Ovo je rezultat suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koja je preduvjet za modernizaciju i bolju prometnu povezanost svih dijelova naše Bjelovarsko-bilogorske županije s ostatkom Hrvatske. Na ovaj način doprinosimo razvoju gospodarstva u našoj županiji i osiguravamo bolje uvijete za naše putnike”, istaknuo je župan Marko Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!