U Velikom Trojstvu pomoću virtualne stvarnosti dočarat će vam nekadašnji način života

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Etno muzej i Etno park u Velikom Trojstvu dobit će posve novi izgled i sve posjetitelje koji tamo pristignu vratiti u neka prošla vremena.

Kroz ITU mehanizam u kojem je Općina Veliko Trojstvo s Gradom Bjelovarom te općinama Kapela, Štefanje i Rovišće, osigurano je milijun i 350 tisuća eura, od čega je bespovratno milijun i 150 tisuća eura. Razliku će namiriti iz proračuna Općine. Etno muzej radit će se na prostoru sadašnje etno okućnice.

– Nama se pružila mogućnost da etno park koji godinama zjapi za obnovom i da se dovede u uporabno stanje. Mi ćemo ga pretvoriti u središnju turističku točku općine gdje će posjetitelji dolaziti i iz te lokacije obilaziti ostale turističke točke na području Općine – priča općinski načelnik Marko Kutanjac i pojašnjava da će povratak u prošlost biti još realniji, i to zbog moderne tehnologije i alata.

Naime, u planu imaju korištenje 3D printera i virtualne stvarnosti kako bi dočarali kakav je nekad bio život u Velikom Trojstvu, ali i život u etno okućnici.

– Ovim zelenim i digitalnim projektom idemo i u korak s Europom. Tako ćemo imati krušnu peć, ali kroz proširenu stvarnost tamo će se moći vidjeti čovjek u narodnoj nošnji koji peče kruh, kako je to nekad bilo u tom prostoru. Tamo je bila vodenica i mlin, a kroz moderne tehnologije to će se sve moći vidjeti – pojašnjava Kutanjac.

Što se samog projekta tiče, načelnik Kutanjac planira ga prijaviti do krajnjeg roka, 3. svibnja, na aktualni javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koji je i namijenjen za takve projekte.

– Nakon toga slijedi potpis ugovora, pa raspisivanje javne nabave. Radovi bi trebali krenuti krajem ljeta, a iduće godine bi mogao muzej biti i otvoren. Pioniri smo u ovakvoj priči u županiji, pa se imamo sada čime pohvaliti – zaključuje Kutanjac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!