U Čazmi i obližnjim općinama počinje izgradnja infrastrukture budućnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području grada Čazme te obližnjih općina Berek, Ivanska, Štefanje i Velika Trnovitica uskoro počinje izgradnja infrastrukture za širokopojasni internet, a projekt se financira uz pomoć sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Radove će izvoditi tvrtka Optix, a Plan razvoja širokopojasne infrastrukture Čazma obuhvaća 7.652 potencijalna korisnika u takozvanim „bijelim područjima“, onima u kojima nijedan telekom operater ne pruža usluge širokopojasnog interneta, niti je za to zainteresiran, priopćili su u četvrtak iz Grada Čazme uz napomenu da će se projekt financirati sredstvima iz NPOO u iznosu od 4,6 milijuna eura.

Tvrtka Optix je u vlasništvu francuskog investicijskog fonda Meridiam specijaliziranom za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom. Iz Grada Čazme napominju i da se radi o najvećem greenfield telekomunikacijskom projektu povezivanja ruralnih područja Republike Hrvatske infrastrukturom brzog širokopojasnog pristupa internetu jer će do sredine 2026. godine tvrtka Optix povezati više od 200 tisuća kućanstava na područjima gdje postojeći telekom operateri nisu imali komercijalni interes za ulaganja.

Kućanstva i drugi korisnici će po izgradnji infrastrukture moći samostalno odabrati usluge telekomunikacijskog operatera kojeg žele koristiti, a sam Optix neće nuditi usluge u maloprodaji.

„Uvođenje interneta izravno pozitivno utječe na gospodarstvo, stoga mi je iznimno drago da je Grad Čazma nositelj ovog projekta za naše područje. Uvjeren sam kako svi u poslovnom svijetu znaju da digitalizacija potiče poslovanje i to u svim industrijama. Uvođenjem širokopojasnog interneta, stvaramo preduvjete za nove poslove, proizvode i prilike”, istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!