Dan hitnjaka: Sutra na bjelovarskom korzu imate priliku naučiti vještine koje život znače

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj svaki sat premine jedna osoba. Na smanjenju tog podatka rade i bjelovarski „hitnjaci“ koji će, u sklopu Nacionalnog dana hitne medicinske službe, Bjelovarčanima pokazati kako rukovati AVD uređajem i njime nekom spasiti život.

-Ove godine će se Nacionalni dan hitne medicinske službe slaviti po svim zavodima po načelu vanjskog prikaza i scenarija. Besplatno će se moći naučiti tehnika oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja. Nekakva misao i nit vodilja je da su AVD uređaji sve dostupniji u Republici Hrvatskoj, ali se ljudi sve više boje koristiti taj uređaj jer misle da će nešto krivo napraviti – ispričao je Branko Novković, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu bjelovarsko bilogorske županije.

-Mi smo kao organizator, Zavod za hitnu medicinu bjelovarsko bilogorske županije, odlučili u suradnji s Medicinskom školom i Regionalnim centrom kompetentnosti u Bjelovaru, na središnjem gradskom korzu s početkom u 10 sati imati jedan prikaz slučajeva osobe koja bi se našla u situaciji da joj je potreban hitan reanimacijski postupak i osnovno održavanje života koje svaki laik može napraviti i s tim postupkom značajno poboljšati kvalitetu života i preživljavanja do dolaska hitne medicinske pomoći – najavio je Novković.

AVD uređaj

U mreži AVD uređaja u Hrvatskoj trenutno ih postoji 650, a Novković dodaje kako je uređaj jednostavan za korištenje te da ga može koristiti gotovo svatko, a plan je pokazati građanima kako uz njegovu pomoć nekome spasiti život.

-U našoj županiji je u mreži 12 AVD uređaja, mi imamo informaciju da ih postoji još koji nisu trenutno u mreži, ali ja se nadam da će biti u neko dogledno vrijeme – ispričao je Novković.

-To je jedan vrlo bezopasan uređaj koji radi potpuno automatizmom, on je prijenosan, može spasiti ljudski život isporukom kontroliranog šoka. On isporučuje šok koji je kontroliran i potiče srčane akcije, navodi vas putem glasovnih komandi na hrvatskom jeziku i za laike je on dosta jednostavan za koristiti samo ga se ne treba bojati – pojasnio je Novković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!