Motivacija za ostanak na selu: Mladim poljoprivrednicima se pomaže u kupnji i gradnji kuće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska poljoprivreda je stara. Prosječan poljoprivrednik ima više od 66 godina, a i Bjelovarsko-bilogorska županija prati taj trend, prema Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od 8513 OPG-a čak 3032 nositelja je u kategoriji 66 plus.

Ipak, veseli da broj mladih poljoprivrednika na državnoj razini raste, pa dok ih je 2018. bilo nešto manje od osam tisuća sada ih je gotovo 24 tisuće i udio mladih poljoprivrednika u ukupnom broju iznosi 14 posto što je i iznad EU prosjeka koji je 12 posto.

Pomoć u gradnji, kupnji i rekonstrukciji

Kako bi taj broj bio veći i kako bi se mlade obitelji koje se bave poljoprivredom motiviralo da ostanu živjeti na selu i da se i dalje bave proizvodnjom hrane Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Program potpore za unaprjeđenje stanovanja mladih obitelji kroz kojih će im pomagati u kupnji, gradnji i rekonstrukciji stambenog objekta.

Korisnici su jedinice lokalne samouprave koje su za ovu godinu već osigurale stambene potpore, a krajnji korisnici su mladi poljoprivrednici, odnosno mlade obitelji pod uvjetom da su upisani ili u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva te da je netko od njih nositelj gospodarstva koji ne smije biti stariji od 40 godina u trenutku podnošenja zahtjeva.

U proračunu je osigurano milijun eura, a iznos potpore je sto posto potpore koju daje jedinica lokalne samouprave. Dakle, Ministarstvo poljoprivrede će “podebljati” postojeće potpore, pa ako ste mladi poljoprivrednik koji je od svoje općine za gradnju kuće povukao tisuću eura, država će vam dati još tisuću. Za taj model su zainteresirani u Končanici.

Pomozimo mladim poljoprivrednicima

-Ako možemo na taj način pomoći našim poljoprivrednicima sigurno ćemo se uključiti, a što se tiče naših potpora javiti se mogu mlade obitelji do 40 godina, pa tako i poljoprivrednici, a i među dosadašnjim korisnicima su bili i poljoprivrednici – kaže pročelnik Dalibor Tomašek.

Končanica daje potpore za kupnju kuće ili stane te za rekonstrukciju, a u oba slučaja općinska potpora iznosi 1.500 eura. U Ministarstvu poljoprivrede se nadaju da će na taj način s potporom za rješavanje stambenog pitanja dodatno pomladiti domaći agrar.

-Ova i ostale mjere usmjerene mladim poljoprivrednicima zasigurno jamče u budućnosti povećan broj mladih obitelji, mladih poljoprivrednika i želimo ih osnažiti i osigurati im siguran dohodak bilo da se radi o poljoprivrednoj proizvodnji ili sigurnosti u stanovanju. Sredstva su usmjerena mladim obiteljima i očuvanju ruralnog prostora – ističe državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Plan je da do 2030. udio mladih poljoprivrednika naraste na 20 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!