[FOTO] Znate li kako pomoći pacijentu u srčanom arestu? Uz pomoć ovih uređaja možete spasiti život!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hitnjaci danas slave svoj dan – Nacionalni dan hitne medicinske službe. Tim povodom, djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu na bjelovarskom korzu educiraju građane kako koristiti vanjski automatski defibrilator (AVD). Riječ je o uređaju koji je na nacionalnoj razini sve dostupniji, no unatoč tome građani i dalje imaju bojazan od njegovog korištenja.

– Ako će nađemo u blizini osobe koja je izgubila svijest ili se našla u srčanom arestu najvažnije je što prije započeti reanimacijski postupak. To može svaki laik. Najvažnije je reagirati u prve tri minute jer nakon što prođe taj period postotak preživljavanja opada. Dolaskom hitne službe, uz sve naše napore, stopa preživljavanja može biti samo manja – istaknuo je Branko Novković, zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Najvažniji partner u tom postupku može vam biti već spomenuti AVD uređaj. Iako se na području na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi 12 uređaja, a tri su u Bjelovaru – na Sajmu u Gudovcu, na zgradi Erste banke i na zgradi bjelovarske policije, u posljednjih godinu dana nijedan od ta tri nije korišten.

– Naravno, pozive u pomoć na javnim mjestima smo imali. Ljudi zovu hitnu pomoć i čekaju da mi dođemo. No ne treba samo čekati, već treba reagirati. Ako se nađete na lokaciji gdje postoji AVD uređaj, ne morate se bojati koristiti ga jer njegovim korištenjem ne možete pogriješiti. On je potpuno automatiziran, vodi vas kroz čitav proces i posve je bezopasan dok god se držite uputa. On isporučuje šok, odnosno električnu aktivnost, a u tom trenutku on to najavljuje. Bitno je ne dirati pacijenta dok se isporučuje šok – pojasnio je Novković.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!