Praznik rada: Evo gdje je Bjelovarčanima najdraže roštiljati!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako se Međunarodni praznik rada obilježava kao spomen na velike prosvjede radnika u Chicagu u kojima je sudjelovalo preko 40 tisuća ljudi vapeći za većim radničkim pravima, danas ga većinom vežemo uz roštiljanje, grah, a oni geografski bliski Bjelovaru uz moto budnicu. I to je u redu.

Zanimalo nas je gdje će to Bjelovarčani proslaviti 1. svibnja, ispeći roštilj ili skuhati grah i uživati u prazniku (ne)rada.

Vikendice i vinogradi

Većina s kojom smo razgovarali povući će se u vikendice i vinograde. Budući da peti mjesec obično obilježava stabilno proljetno vrijeme, valja se povući u prirodu. Iako su vikendice i vinogradi, prema Bjelovarčanima, najpoželjnije destinacije, mnogima nije bitno gdje će se roštiljati. Važno je da se odmore, a manje im je bitno gdje će se meso cvrljiti.

Dobar dio Bjelovarčana svoj praznični mir potražit će na obalama Podravskih mora: jezerima Šoderica nedaleko od Koprivnice i jezeru Čingi Lingi u Molvama.

No što je s onima koji ne posjeduju nikakvu kuću za odmor, vikendicu, poljoprivrednu parcelu, a žele se povući u prirodu? Izbor im nije širok. Činjenica je da će se u pečenjarama raznih mjesnih i vatrogasnih domova, nogometnih klubova županijskih liga, lovačkim kućama i ribičkim kućama ukazati bijeli dim, ali u slučaju da sami uz svoju ekipu želite ispeći nešto roštiljki, nemate previše izbora.

Javne površine i priroda

Za razliku od Zagreba koji ima mnoštvo javnih roštilja, primjerice na Bundeku ili Jarunu, u okolici Bjelovara naložiti možete samo na Vidikovcu u Velikom Trojstvu. O popularnosti zagrebačkih „javnih roštilja“ govori i činjenica da se na Facebook grupama u kojima se traže i nude studentski poslovi, gotovo svake godine pojavljuje nekoliko oglasa u kojima se traže studenti voljni za sitnu lovu doći rano ujutro i zauzeti mjesto na roštilju.

Što je s roštiljanjem na javnim površinama ili u prirodi? Možemo li pronaći neko mjesto s lijepim pogledom i zapaliti tamo roštilj? Možete, ali ne smijete. Budući da se radi o otvorenom plamenu, roštiljanje u prirodi kažnjivo je zbog opasnosti od potencijalnih požara koji kao posljedicu ostavlja uništenje prirodnog staništa životinja.

U slučaju da još niste našli kombinaciju u kojoj ćete pobjeći u prirodu na roštilj ili to jednostavno nije vaš stil, uvijek se možete motorizirati, sudjelovati na Budnici i ostati na grahu koji će se i ove godine dijeliti u bjelovarskom glavnom parku.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!