[FOTO] Srednja škola Čazma proslavila je 60. rođendan, a danas obrazuje 250 učenika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Veliki 60. rođendan jučer je proslavila Srednja škola Čazma. Nije bilo samo svečano već i emotivno, a osim učenika i djelatnika škole, proslavi su nazočili i neki bivši učenici. Red govora, red pjesme, red performansa, sve to bilo je dio proslave škole koja obrazovanje slavi od davne 1964. godine.

– Šezdeset godina. U ljudskome životu to je trenutak kada počinjemo gledati iza sebe i razmišljati o tome kakav smo trag ostavili na ovome svijetu jer se spremamo za neka nova poglavlja. Imajući to na umu, razmišljala sam kako predstaviti šest desetljeća škole. Škola je ustanova, institucija, zgrada, škola je način mišljenja, škola je kultura koja prevladava, ali škola su prije svega ljudi – rekla je u uvodnoj riječi ravnateljica Srednje škole Čazma Irena Ivanović.

O školi

– Današnja Srednja škola Čazma prostire se kroz tri državna uređenja, od SFRJ do države u kojoj živimo danas i koja je djelom Europske unije. Programi i zanimanja koji su s godinama učenicima bili na raspolaganju govore o stanju u našoj privredi, potrebi zajednice i gospodarstvu. Sami promjeni nazivlja koji su se mijenjali kroz godine govore o obrazovnim reformama koje smo preživjeli. Te 1964. koju smatramo početkom srednjoškolskog obrazovanja u Čazmi otvoren je područni odjel bjelovarske Gimnazije. Dvije godine kasnije otvoren je još jedan odjel, Podružnica bjelovarske škole učenika u privredi. Desetljeće kasnije, Šuvarovom reformom nastaje Školski metalnih centar koji je s vremenom postao Centar za usmjereno obrazovanje s metalnim, prometnim, a jedno vrijeme i poljoprivrednim zanimanjima – dodaje ravnateljica.

U posljednja dva i pol desetljeća, kaže, škola se prilagođavala interesima učenika i potrebama tržišta rada te je uvedeno nekoliko novih strukovnih kvalifikacija umjesto onih manje traženih.

– Bili smo u pilot projektu E-škole, uspješno smo prebrodili digitalnu tranziciju te sudjelovali u stotinama gradskih, županijskih, nacionalnih i internacionalnih aktivnosti – rekla je Ivanović dodajući da Srednja škola Čazma trenutačno obrazuje 250 učenika u sedam različitih programa obrazovanja u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Škola ima i 45 zaposlenika.

Svečanosti je u ime Bjelovarsko-bilogorske županije kao osnivača škole, nazočila i pročelnica za Upravni odjel za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac koja je i sama dio povijesti čazmanske srednje škole.

– Srednja škola Čazma dionik je srednjoškolskog obrazovanja koja se susreće i s dobrim i lošim stvarima. Svakako se moramo prisjetiti, kao što je rekla ravnateljica, svega što je bilo prije kako bismo mogli gledati naprijed. Što je to naprijed? Ono sa čime se suočavamo, što nas muči i što nas veseli, a to su svakako uspjesi škole te mogućnost da se škola prilagodi svim izazovima koji su pred nama – poručila je Prugovečki Klepac.

Zahvala djelatnicima

Djelatnicima škole u svom se govoru zahvalio i gradonačelnik Dinko Pirak.

– Hvala svim djelatnicima škole koji su ostavili pečat na svima nama koji su školu pohađali. Neki više nisu s nama, neki su u mirovini, a neki su ovdje s nama i obrazuju nove generacije. I sam sam sudbinski vezan za školu, a danas ured gradonačelnika imam u nekadašnjoj zbornici u kojoj sam proveo vrijeme kao profesor predavajući glazbenu kulturu. U svakom slučaju, možemo se ponositi svima koji su ostavili biljeg na školi koja je odgojila niz generacija – poručio je Pirak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!