Mala zemlja za velike cijene: Pasta za zube u Hrvatskoj gotovo duplo skuplja nego u Njemačkoj?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jesu li hrvatski građani bogatiji od Nijemaca, bez obzira što statistika govori suprotno, pitanje je koje se postavlja nakon usporedbe cijene popularne paste za zube koja je u Lijepoj našoj gotovo dvostruko skuplja nego u Njemačkoj!

Drastična razlika u cijeni

Na poslovnoj društvenoj mreži razvila je opsežna rasprava nakon što je financijski stručnjak Mario Kurtović objavio lako provjerljivu informaciju o cijeni paste za zube Sensodyne Fluoride u njemačkom i hrvatskom DM-u. Dok u hrvatskom DM-u za spomenutu pastu od 75 ml morate izdvojiti vrtoglavih 5,50 eura, u njemačkim trgovinama popularnog lanca ta je cijena tek – 2,95 eura po tubi.

I doista, posjetom internetskih trgovina DM-a u Hrvatskoj i Njemačkoj uvjerili smo se da su navedene cijene doista točne, odnosno da je ista pasta za zube u Hrvatskoj gotovo 90 posto skupnja.

Kurtović napominje i da je njemački BDP po stanovniku 2,5 puta veći od hrvatskog, dok je prosječna njemačka plaća 3,5 puta veća od prosječne hrvatske plaće, uz napomenu da je u Njemačkoj PDV ipak manji nego u Hrvatskoj, ali ne u toliko mjeri da bi opravdao razliku u cijeni.

U čemu je problem?

„U karijeri sam radio na odobravanju kredita brojnim europskim retailerima i odobravali smo kredite podružnicama u različitim zemljama pa sam imao prilike vidjeti razlike u maržama. Logika je uglavnom ta da su marže u pravilu više na tržištima gdje je konkurencije među retailerima manje, međutim barem kod nas ne fali konkurencije u retailu…

Zaista smo mala zemlja za velike cijene”, zaključuje financijski stručnjak Kurtović u svojoj analizi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!