Provjerili smo gdje je u općinama najjeftinije ići u vrtić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Roditelji dobro znaju da moraju dodatno rastegnuti kućni budžet kako bi u njega uglavili sve stavke koje moraju isfinancirati. Jedna od tih stavki je vrtić, ali nekim roditeljima ovisno o tome u kojim općinama žive je to nešto lakše nego drugima. Primjerice, Kapela od prvog travnja dječji vrtić po djetetu plaća 300 eura što znači da pokriva sto posto troškova, a jedni uvjeti su da roditelji imaju prebivalište na području te općine te da nemaju duga.

-Realno je da ako hoćete nešto dobiti od Općine, Grada da morate imati dugovanja podmirena – tumači kriterije načelnik Danijel Kovačec.

Mališanima s područja svoje općine koji vrtić pohađaju ondje u stopostotnom iznosu financira i Nova Rača.

-Mi od Ministarstva obrazovanja mjesečno dobivamo nešto više od pet tisuća eura i zato smo odlučili da roditelji budu oslobođeni plaćanja vrtića i da plaćamo mi – kaže načelnik Nove Rače Darko Knežić.

Vrtićancima koji u vrtić idu u neko drugo mjesto Nova Rača pokriva sto eura troška. Svojim vrtićancima vrtić potpuno plaća i Veliki Grđevac u kojem nemaju djece koja idu u neki drugi vrtić dok Đulovac planira u stopostotnom iznosu sufinancirati vrtić kada dobiju dozvolu vrtićku grupu, sada je ondje besplatna mala škola, a Općina pohađanje vrtića (u drugim mjestima) sufinancira s pedesetak eura. Na roditelje vrtićanaca nisu zaboravili ni u Hercegovcu.

-Općina Hercegovac sufinancira kompletno upravljanje i održavanje Područnog vrtića u Hercegovcu, plaće radnika, oprema, boravak djece u vrtiću, nabava namirnica, režijski troškovi i ostalo. Za 2023. godinu sufinanciranje je iznosilo 167.639,25 eura – navodi u svom odgovoru Općina.

Šarolika praksa

I ostale općine ovisno o svojoj financijskoj snazi i ekonomskim cijenama vrtića pokrivaju dio troška, pa tako i Rovišće.

-Možda je bolje reći da roditelji sufinanciraju oko 600 kuna, dakle manje od sto eura, a sve ostale troškove pokriva Općina što je po djetetu više od dvije tisuće kuna odnosno 265 eura – ističe načelnik Rovišća Slavko Prišćan.

Berek pokriva 70 posto ekonomske cijene, Velika Trnovitica od 70 do 82 posto ovisno o ekonomskoj cijeni, Štefanje 65 posto, u Siraču Općina za vrtić izdvaja 98.550 eura, a iznos subvencije jaslica ovisi o visini troška koji podmiruju roditelji.

Dežanovac po vrtićancu u vlastitom vrtiću ima subvenciju od 180 eura, ali one koji vrtić pohađaju u drugim mjestima ne pomaže. Drugačiju praksu ima Veliko Trojstvo, roditelji mališana koji u vrtić idu u tom mjestu mjesečno moraju izdvojiti 66,36 eura, a ostalima Općina pokriva 200 eura troška. Velika Pisanica mjesečno po djetetu daje 100 eura s tim da djeci s teškoćama u razvoju za predškolski program AT vrtić trošak pokriva u stopostotnom iznosu. Končanica mališanima koji moraju u jaslice u daruvarske vrtiće pokriva 130 eura mjesečno dok za svoj vlastiti vrtić izdvaja 3.111,25 eura mjesečno. Zrinski Topolovac mjesečno po djetetu izdvaja 106,18 eura, a Šandrovac u šandrovačkom vrtiću po djetetu ima mjesečnu subvenciju od 298,63 eura s tim da je boravak trećeg djeteta pod uvjetom da su i ostala djeca u vrtiću besplatan, a u slučaju da u vrtiću u Šandrovcu nema mjesta tada će za ostale vrtiće po djetetu dati 149,32 eura mjesečno. Ivanska pokriva 70 posto ekonomske cijene vrtića izvan Ivanske, a u Ivanskoj u vrtiću roditelji mjesečno plaćaju oko 66 eura dok ostataka podmiruje Općina. Severin pak mjesečno po vrtićancu ima subvenciju od 132,72 eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!