Uskoro stižu prvi specijalisti hitne medicine, evo što to znači za pacijente

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od 19. lipnja županijski Zavod za hitnu medicinu dobiva novi kadar – specijaliste hitne medicine. Riječ je o prvostupnicima i magistrima sestrinstva koji upravo završavaju jednogodišnju edukaciju kojom dobivaju nove titule i nove ovlasti.

– To znači da prilikom intervencije pacijentima u kuću možda neće doći liječnik, već specijalist hitne medicine koji će moći davati terapiju i raditi određene postupke što do sada nije bilo moguće. Riječ je o iskusnim zdravstvenim djelatnicima, a nadam se da će kroz desetak godina upravo takvi specijalisti hitne medicine preuzeti ulogu team lidera u hitnoj službi. Nažalost, borimo se s nedostatkom liječnika. Iako je trenutno stanje dobro, nedavno nam se dogodila situacija da nam je pet liječnika otišlo na specijalizaciju. To, naravno, donosi problem organizacijskog tipa koji pacijenti ne smiju osjetiti pa je početak rada naših specijalista hitne medicine spas – kaže je zamjenik ravnatelja županijskog zavoda za hitnu medicinu Branko Novković.

Upravo je zato na edukaciju za specijaliste hitne medicine krenulo četvero zaposlenika Zavoda, a jedna od njih je magistra sestrinstva Ranka Veseli iza koje je 13 godina iskustva u hitnoj.

– Školovanje traje godinu dana tijekom kojih se educiramo za sestre, odnosno tehničare koji će imati kompetencije davanja terapija u hitnim intervencijama, a to pacijentima zaista znači život. Konkretno, pred nama je sezona različitih terapijskih reakcija. Ako se dogodili slučaj da pacijenta upikne stršljen, mi ćemo mu moći dati terapiju bez liječnika što do sada nismo smjeli. Educirani smo da možemo prepoznati ritmove za defibrilaciju u reanimaciji, imat ćemo veće ovlasti kod davanja terapija. Mi ne zamjenjujemo liječnika, ali kao tehničari dobivamo puno veće ovlasti – pojašnjava Veseli dodajući kako ovu edukaciju zajedno s kolegama polazi na Veleučilištu u Bjelovaru, dok je Opća bolnici „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar ustanove u kojoj se održavaju specijalističke vježbe.

-U našem radu praksa je izuzetno važna. Hitna služba je takva da situacije nikada nisu iste, uvijek ih prati malo viši adrenalin, no iskustvo nas potiče na napredak i školovanje kako bismo imali dovoljno znanja i vještine – zaključila je Veseli.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!