Završio Mjesec zdravlja: Brojni građani provjerili tlak i šećer, a svaki drugi poslan je na operaciju madeža

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Moje zdravlje, moje pravo” tema je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Iako se ovaj dan diljem svijeta tradicionalno obilježava 7. travnja, na području Bjelovarsko-bilogorske županije pretvoren je u čitav Mjesec zdravlja tijekom kojeg su organizirana različita događanja.

Provjera tlaka i šećera diljem županije

Tijekom središnjeg obilježavanja Dana zdravlja na bjelovarskom korzu građani su imali priliku obaviti mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, vitamina i slično te dobiti stručne savjete o pravilnoj prehrani i važnosti fizičke aktivnosti. Obavljeno je više od 1600 mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi. Uglavnom je bila riječ o osobama srednje i starije životne dobi. Svi građani s povišenim vrijednostima upućene su liječniku obiteljske medicine, kao i u savjetovalište patronaže na daljnje redovite kontrole.

Osim u Bjelovaru, krvni tlak i šećer u krvi građani su imali priliku provjeriti diljem županije – u Čazmi, Dragancu, Bereku, Daruvaru, Grubišnom Polju, Velikom Grđevcu, Garešnici, Kaniškoj Ivi, Trnovitičkom Popovcu, Garešničkom Brestovcu i Velikoj Trnovitici.

U Dermatovenerološkoj ambulanti bjelovarske bolnice tijekom dva vikenda obavljani su pregledi madeža bez uputnica. Preglede su obavljale dermatologinje Ileana Tomić-Kirin i Vesna Bubanj, a ukupno je pregledano 25 osoba od koji je 13 dobilo preporuku za preventivnim operacijskim liječenjem.

Također, Ljekarna Bjelovar je u svojim ljekarnama te depoima u Bjelovaru, Novoj Rači, Velikoj Pisanici i Kapeli provodila mjerenje tlaka, mjerenje vitamina i minerala, dermokozmetičko savjetovanje, analizu sastava tijela, mjerenje vršnog protoka zraka, mjerenje razine glukoze u krvi. U ljekarnama je obavljeno 158 mjerenja vitamina i minerala, 10 dermatokozmetičkih savjetovanja te 15 analiza sastava tijela.

Različite aktivnosti

Uz ove akcije tijekom Mjeseca zdravlja održana je tribina o zdravlju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kao i različita predavanja koja su pripremili zdravstveni stručnjaci s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a koje je poslušalo više od 400 sudionika.

Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije dana obilježio je Nacionalni dan hitne medicinske službe na korzu u Bjelovaru. Cilj ovog obilježavanja bio je osvijestiti građane o važnosti poznavanja postupka oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja kako bi se održao život do dolaske tima hitne medicinske službe i povećale šanse za preživljavanje.

Medicinska škola Bjelovar, ispred srednjoškolskog centra na Poljani dr. Franje Tuđmana, svaki radni dan pod velikim odmorom provodila je tjelovježbu uz muzičku pozadinu za učenike svih srednjih škola.

Veleučilište u Bjelovaru bilo je organizator i domaćin 2. međunarodnog tečaja 1. kategorije „Suvremen spoznaje o dojenju za Rodilište prijatelj djece“.

U Yoga studiju „Namaste“ održana je radionica „Yoga za mentalno i tjelesno zdravlje“ u trajanju 45 minuta.

Klub nordijskog hodanja „Obzor“ održao je tečaj nordijskog hodanja.

Dodajmo tome kako je organizator Mjeseca zdravlja bila Bjelovarsko-bilogorska županija uz suradnju s partnerima, a to su bili Opća bolnica „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, DARUVARSKE TOPLICE Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, ZU Ljekarna Bjelovar, Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Bjelovar, Medicinska škola Bjelovar, Veleučilište u Bjelovaru – Studij sestrinstva, Lions klub Nasta Rojc Bjelovar, Yoga studio „Namaste“, Studio „Vita Olimpica“te Klub nordijskog hodanja „Obzor“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!