HŽ napokon dodatno osigurava željezničke prijelaze, doznajemo gdje i kada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HŽ infrastruktura u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne planira samo obnavljati pruge Bjelovar – Žabno i Banova Jaruga – Pčelić, nego i napokon urediti, odnosno osigurati 18 željezničko-cestovnih prijelaza na kojima prečesto dolazi do sudara vozila i vlaka, pri čemu nisu rijetke niti tjelesne ozljede, pa i gubici života.

Kada se sve zbroji, HŽ infrastruktura planira investirati gotovo 14 milijuna eura u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, pri čemu 3,7 milijuna eura dolazi iz europskih izvora, a spomenuto ulaganje odnosi se na period do 2028. godine.

Kada je u pitanju projekt osiguranja i modernizacije željezničko-cestovnih prijelaza, vrijedi istaknuti da se na području naše županije nalazi 21 željezničko-cestovni prijelaz. Planirano ulaganje iznosi 4,4 mil. eura, a financirat će se iz EU fondova (OPKK i PKK) i državnog proračuna.

Ugovor s izvođačem radova na 18 željezničko-cestovnih prijelaza (Žabjak, Stančići, Bilogorska, Markovac, Grginac, Veliko Trojstvo, Malo Trojstvo, Mišulinovac 1 i 2, Sirač 1 i 2, Daruvar 1 i 2, Batinjska rijeka, Maslenjača 1 i 2, Koreničani, Katinac) potpisan je 10. veljače 2023. godine.

Na prijelazima Katinac, Koreničani, Maslenjača 1 i 2, Sirač 1 i 2 radovi su završeni, dok su na prijalazima Daruvar 1, Daruvar 2 i Batinjska rijeka radovi u završnoj fazi. Za prijelaze Đulovac 1, Đulovac 2-Jasenaš, km 82+086 — ugovor za izvođenje radova potpisan je 26. siječnja ove godine.

Kada su pak u pitanju obnove, ugovaranje i početak radova obnove dionice Sveti Ivan Žabno — Bjelovar očekuje se do kraja ove godine, a planirani završetak projekta je 2026. godina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!