Velika akcija: Liga protiv raka za Daruvarčanku Luciju traži donora koštane srži

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Na poziv svoje sugrađanke Lucije Živković, djevojke od 30 godina koja se bori s limfomom i treba donora koštane srži, Liga protiv raka Daruvar u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina organizira akciju uzimanja krvi za tipizaciju, odnosno učlanjenja u Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica kako bi se pronašli donori koštane srži.

Akcija se održava u srijedu 8. svibnja od 14 do 16 sati u prostoru daruvarskog Crvenog križa, a upravo zbog specifične situacije Zaklada Ana Rukavina je napravila iznimku i došla prije nego što ima običaj.

-Imali su akciju lani u rujnu, a oni imaju pravilo da dvije godine ne idu u isti grad, ali s obzirom na to da je Lucija mlada osoba od svega 30 godina i imamo dosta prijavljenih za darivanje krvi, oni su nam izašli u susret i dolaze – kaže predsjednica daruvarske Lige protiv raka Milada Sofka.

Postupak učlanjenja u Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica je lagan, sve što trebate napraviti je doći i dati malo krvi, a ako možete postati donor koštane srži tada će vas pozvati u bolnicu. Sofka vjeruje da će odaziv na njihovu akciju biti dobar.

-Akciju organiziramo u sklopu Tjedna Crvenog križa. Nadamo se da će nam se i dobrovoljni darivatelji krvi priključiti, imamo puno prijavljenih, a sve osobe od 18 do 40 godina mogu doći bez obzira na to jesu li se prijavili – kaže Sofka.

Ligi protiv raka Daruvar će to biti ukupno treća takva akcija, a do sada se mogu pohvaliti jednom uspješnom donacijom koštane srži. Nadaju se da će i sada biti uspješni i pomoći Luciji, a ako ne njoj onda nekoj drugoj oboljeloj osobi stoga sve od 18 do 40 godina pozivaju da se u srijedu osmog svibnja od 14 do 16 sati odazovu akciji i daju samo malo svoje krvi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!