Hrebak: HSLS nije ‘roba s police’, ako nas netko ne želi, neka samo kaže

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uoči BOK rukometnog turnira na kojem su igrali za isti tim, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak komentirali su političku situaciju u državi odnosno formiranje parlamentarne većine.

Novi sastanak

– Pregovori su ušli u višu fazu, to ste svi registrirali. Čuli ste izjave i od strane Domovinskog pokreta i od strane HDZ-a. Obje strane zadovoljne su ostvarenim napretkom. Početkom idućeg tjedna održat će se novi sastanak gdje vjerujem da ćemo ići u pozitivnom smjeru i dogovoriti parlamentarnu većinu. HDZ je na izborima ponovno uvjerljivo pobijedio, HDZ je stožerna stranka. Međutim, i Domovinski pokret dobio je 14 mandata tako da je jasno da su birači poslali poruku u smjeru u kojem žele ići – rekao je Jandroković.

HDZ i dalje želi nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava, dodaje.

– Tu sasvim sigurno neće doći do promjene. Kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo u narednim danima dogovoriti – navodi.

“Ne politici Zorana Milanovića”

– S obzirom na to kako je vođena kampanja primarno od strane lijevih političkih strana i predsjednika Republike koji se ponašao neustavno, ključna je poruka birača koji su rekli “Ne politici Zorana Milanovića, SDP-a i njihovih partnera”. Moramo pronaći rješenje koje će Hrvatskoj donijeti stabilnost, daljnji gospodarski napredak, a sve ono što treba popravljati, birači su nam pokazali na izborina – kaže.

Na pitanje koliko se sigurno osjeća HDZ-ov pregovarački tim dok razgovara s predstavnicima stranke (DP) koju su optuživali za poticanje terorizma, Jandroković se ponovno vratio na ključnu poruku birača koji su, kaže, pokazali da žele DP, a ne žele lijeve političke stranke i predsjednika Republike.

– U proteklom je razdoblju bilo svakako pretjeranih izjava sa svih strana, ali dobili smo poruku od birača i držat ćemo se onoga što su nam poručili – Izjavio je Jandroković.

Hrebak skeptičan oko slaganja većine

Hrebak je izjavio da je HSLS dao podršku Plenkoviću za pregovore oko formiranja većine, a aludirajući na DP, primijetio je kako nije dobar način na koji ta stranka postavlja uvjete.

– Graditi nešto na temelju protivljenja, nikad nije dobro i vidjet ćemo koliko će ta većina biti uopće stabilna. Mi ćemo dati podršku stvaranju većine, ali način na koji se to uvjetuje, mislim da nije dobar – izjavio je Hrebak koji misli da su pregovori HDZ-DP načelno gotovi, a žao mu je što i HSLS nitko ništa nije pitao.

– Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, ali HSLS je puno ozbiljnija stranka od “robe s police” – poručio je. On ne zna što se do sada ispregovaralo, osim onoga što piše po medijima.

Očekuje od predsjednika HDZ-a da okupi dosadašnje koalicijske partnere i da im objasni model po kojemu će buduća većina biti stabilna. Osobno kaže da je dosta skeptičan na načinu na koji se ona sada slaže.

– Nekako svi zaboravljaju da će i liberali vrlo vjerojatno biti dio te koalicije, ali ukoliko nas netko ne želi, neka samo kaže – poručio je Hrebak.

(Hina)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!