Zdrava namirnica specifičnog mirisa: Evo što skriva mladi luk!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovotjedna namirnica tjedna u emisiji Ritam zdravlja na Alfa radiju je mladi luk. Kao i uvijek, bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković ispričala nam je sve što trebamo znati o vitaminskom sastavu i zdravstvenim dobrobitima mladog luka, vrlo česte namirnice na našim prostorima koji se na tanjuru vrlo često nađu kao prilog uz nešto masnija jela.

-Mladi luk je vjesnik proljeća na stolu, to je namirnica koja je tako skromna, a u isto vrijeme tako bogata nutrijentima. Zapravo bi se mladi luk trebao nalazit na našim stolovima, ne samo u vrijeme blagdana kad je to najpopularnije, nego svakodnevno, pogotovo u ovo doba godine – ispričala je Zlatić Crnković.

Zdravstvene dobrobiti

Kako nam priča nutricionistica, mladi luk čuva zdravlje očiju, krvožilnog sustava, a pripomaže i probavi. Osim toga, sudjeluje u prevenciji različitih vrsta raka kao što su rak jednjaka, jajnika, gušterače i dojke.

-Radi se o tome da mladi luk u sebi sadrži flavonoide, sumporne spojeve koji djeluju protuupalno i na taj način zapravo čuva cijeli organizam. Mladi luk je specifičan jer u svom sastavu ima karotenoide, lutein, zeaksentin  te vitamin A. To su elementi, spojevi koji čuvaju očne stanice, preveniraju degeneraciju makule i zbog toga je mladi luk izuzetno dobar za očuvanje kompletnog zdravlja očiju – pojasnila je Zlatić Crnković.

Mladi luk bogat je i antioksidansima kao što su vitamin A i vitamin C, a sadrži i sumporne spojeve od kojih je najpoznatiji alicin.

-Ljudi ne znaju da je taj alicin izvor onog specifičnog mirisa luka. Taj spoj, između ostalog, pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka, a osim toga i u prevenciji srčanog i moždanog udara – otkrila je nutricionistica.

– Osim toga, mladi luk sadrži i vitamin K, a od mineralnih tvari flor, bakar, natrij, željezo, kalij, magnezij, mangan, selen… Svega toga ima u mladom luku – dodala je.

Priprema i konzumiranje

Mladi se luk najčešće servira uz neka masnija jela, sugovornica nam objašnjava kako to nije slučajno.

-Kad gledamo neke recepte ili kad gledamo kako serviraju mladi luk u nekim restoranima, ono što je najpopularnije je mladi luk i janjetina. Odnosno, mladi luk uz nekakva bogata, masna jela. To nije slučajno, nije samo zato što se ti okusi sljubljuju, nego zato što mladi luk, s obzirom na sastav koji sam vam navela, poništava negativni učinak masti na zgrušavanje krvi. Zbog toga je jako dobro staviti mladi luk uz nekakvo masno jelo kao što je to recimo janjetina – pojasnila nam je ovu gastro simbiozu Zlatić Crnković.

Mladi luk sadrži i mnoštvo prehrambenih vlakana koji pomažu i povećaju osjećaj sitosti, stoga je pogodan u dijetama za mršavljenje. U 100 grama, mladi luk sadrži svega 25 kalorija.

-Bilo da ga volite jesti svježeg, onako najobičnijeg ili ga volite staviti u salatu, jako je zgodno što se on može jesti zapravo sirov, ali ga isto tako možete koristiti kao dodatak umacima, u juhama, u razno raznim pečenim jelima, na omlet, kako god hoćete – ističe.

Sugovornica napominje kako ne biste trebali dozvoliti da vas miris mladog luka odvrati od njegove konzumacije, budući da se radi o jednoj iznimno zdravoj, zahvalnoj i financijski pristupačnoj namirnici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!