Provjerili smo što se dogodilo s naveliko najavljivanim povratkom Majburgera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar će po prvi puta biti domaćin Burger festa i to u sklopu Terezijane koja se održava od 13. do 16. lipnja. To je još jednom otvorilo pitanje što je s bjelovarskim burgerom, Majburgerom, sočnom pljeskavicom od junetine koja je svojevremeno bila pravi hit u mnogim domaćinstvima.

Majburger se prodavao smrznut i mogao se jednostavno i brzo pripremiti, ali prije svega je osvajao okusom. Počeo se proizvoditi u tvornici “5. maj” 1983. da bi se 1997. povukao s tržišta.

Spektakularni najava velokog povratka, ali…

Grad Bjelovar ga je 2017. odlučio oživjeti, na predstavljanju Majburgera za gradski rođendan je stigao i autor originalne recepture Branko Ognjenović, a oko tisuću pripremljenih burgera je planulo i to je trebao biti tek početak. Iz Grada su ambiciozno najavljivali da će Majburger nuditi prvo bjelovarski, a potom možda i restorani u drugim dijelovima zemlje i on se na naše tanjure trebao vratiti na velika vrata. No, spektakularan povratak bjelovarskog burgera je ispuhala realnost.

-Majburger se nekada radio od najkvalitetnijeg junećeg mesa, a to košta. Danas su naši potrošači navikli na puno lošije meso koje je puno jeftinije i Majburger zato ne prolazi – tumači razloge neuspjelog preuzimanja dijela tržišta bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Teško se nosi s današnjom konkurencijom

Danas se može kupiti u jednoj mesnici u Bjelovaru kao i u trgovini Bilogorska košara, ali se teško nosi s današnjom konkurencijom.

-Promijenile su se generacije i građani ne žele plaćati skupu cijenu Majburgera, nove generacije ni ne znaju što je Majburger i on je tu gdje je. Kako je zamrla bjelovarska mesna industrija tako je zamro i on. Ja ga volim tu i tamo kupiti da moji klinci upoznaju taj okus, ali došla su nova vremena. Građani ne vole skupo plaćati kvalitetu, radije kupe jeftinije meso i tako mi živimo u Hrvatskoj danas – razočaran je Hrebak.

Razloge nekupovanja možda ne treba tražiti u želji već u mogućnostima. Pakiranje Majburgera od 450 grama stoji 6,10 eura. Za mnoge previše, a valja biti iskren i priznati da ni neki slični proizvodi nisu jeftiniji, pa će taj bjelovarski mesni ponos biti više-manje dio nostalgije. Postoji, lijepo se tu i tamo počastiti i vratiti uspomene, ali ne pod svaku cijenu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!