Upoznajte Frana Jukića, gimnazijalca koji je na popularnom likovnom natjecanju predstavljao BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski gimnazijalac Fran Jukić, učenik trećeg razreda, predstavljao je Bjelovarsko-bilogorsku županiju na državnom natjecanju – izložbi učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna, poznatijem kao LIK. Natjecanje se održalo u Dubrovniku od 15. do 17. travnja u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje dok su domaćini bili nastavnici i učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Fran je bio dijelom skupine gimnazijalaca iz Hrvatske koji su se natjecali u kategoriji 2 A, točnije radilo se o učenicima gimnazije od prvog do četvrtog razreda.

Natjecanje iz likovnog

– Zapravo se radi o natjecanju iz likovnog, to je najjednostavnije objašnjenje. Mi smo imali zadatak koji je više vezan za marketing i dizajn, nego za samo crtanje – rekao je Fran.

U Franovoj je kategoriji zadatak bio akvarel s floralnim motivom te kratki esej.

– Meni je bilo dobro, bio sam u Dubrovniku što mi je bio ustvari najveći dojam. Svi smo zadovoljni jer smo došli na državno natjecanje, a samo zbog toga i moramo biti zadovoljni, nevezano za rezultat – dodaje.

Zadatak na LIK-u

Fran nam je konkretnije objasnio što je bio njegov zadatak.

– Morali smo dizajnirati tkaninu koja je imala cvjetni motiv. Bio je zadatak slikanje u akvarelu, a rad smo morali pretvoriti u digitalni oblik – navodi Fran.

Fran priznaje da je više informatički tip nego likovni pa mu je dobro došao likovni predmet koji imaju u školi. Ipak, neka saznanja imao je i neovisno o srednjoškolskom obrazovanju.

– Mislim da bih i bez znanja iz srednje škole uspio, ali moram reći da mi je puno pomoglo srednjoškolsko obrazovanje iz likovnog, terminologija, odnos slike i teksta – kaže.

I za konkurenciju Fran ima samo riječi hvale.

– Svi su se potrudili maksimalno i na kraju svi radovi odlično izgledaju – dodaje.

Savjet vršnjacima

Nakon svoje uspješnice na likovnom natjecanju, Fran savjetuje i drugim učenicima da se okušaju.

– Savjetovao bih sudjelovanje na LIK natjecanju ili bilo kojem drugom jer nikada ne znamo gdje nas to može odvesti. Ako ništa drugo, dobijemo priliku razgledavati neki novi grad ili državu – zaključuje Fran Jukić.

Osim njega, treba pohvaliti i njegovog mentora nastavnika Likovne umjetnosti Hrvoja Baltića te profesoricu Ivanu Peulju koja ga je pratila u Dubrovniku. Osim sudjelovanja na natjecanju, imali su naravno i slobodnog vremena koje su iskoristili za razgledavanje prekrasnog Dubrovnika.

FOTO: Gimnazija Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!