[FOTO] Bjelovarska knjižnica proslavila Dan Europe: Slavimo mir, jedinstvo i širimo ljubav

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Spikaonicom pod nazivom „Velike priče iz malih zemalja“, bjelovarska knjižnica „Petar Preradović“ obilježila je Dan Europe. Teme „spikaonice“ bile su nacionalne manjine, tolerancija i multikulturalnost.

-Dan Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavimo na neki način mir i jedinstvo u Europi, zato bismo i mlade htjeli potaknuti da šire ljubav prema drugim nacionalnim manjinama u našoj županiji. U cijeloj Hrvatskoj postoje 22 nacionalne manjine, a samo u Bjelovarsko bilogorskoj županiji je 21 nacionalna manjina i smatram da je to veliko bogatstvo – rekla je knjižničarka Branka Mikačević.

Publiku su činili učenici srednjih i osnovnih škola koji su se iz prve ruke mogli upoznati s radom udruga nacionalnih manjina.

-Mi smo u stvari zadnjih deset godina aktivni, nastojimo prenositi mladima našu kulturu koju smo naslijedili od naših pradjedova.  Recimo, prenosimo što se nekad jelo, kuhalo. To su primjerice mramorni kolač za kojeg svi znamo, vanilin kiflice koje nastojimo djeci prenijeti kroz radionice i kroz naše gastro manifestacije – istaknula je Ana Stipetić iz Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač koja trenutno broji oko 150 članova.

Osim o njemačkoj i austrijskoj kulturi s ovog područja, posjetitelji „Spikaonice“ slušali su i o češkoj kulturi.

-U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji češka manjina najzastupljenija je na području Hrvatske. U Bjelovaru ih ima tristotinjak, u Češkoj obeci ima nas sedamdesetak aktivnih. Mi radimo dva puta tjedno, stvarno radimo da održimo tu kulturnu baštinu Čeha i isto tako da prenesemo to novim naraštajima – kazala je Tihomira Barišić iz Češke obeci.

Koliko su ovakvi događaji gdje se mlade upoznaje s kulturom nacionalnih manjina važni, zna Ivan Farkaš iz Zajednice Mađara grada Bjelovara.

-Jako puno nam to znači, kao i svakoj zajednici svakoj udruzi. Uvijek negdje dobiješ jednu ili dvije osobe koja doći ili na folklor ili se pozabaviti s veziljama – rekao je Farkaš.

-Dođite, vidite, dosta puno putujemo, idemo po cijeloj Hrvatskoj, ali idemo i van po Mađarskoj. Dođite, vidite, sve vas skupa pozivam, mi smo svi zadovoljni – dodao je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!