[FOTO] Učenici Ekonomske škole građanima prezentirali važnost europskih izbora i same EU

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dan je Europe, idealna prilika za istaknuti važnost nadolazećih europskih izbora koji će se ove godine održati 9. lipnja. Tom prigodom, učenici ambasadori Europskog parlamenta Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar u bjelovarskom muzeju održali su interaktivno predavanje o Europskoj uniji te već spomenutim nadolazećim izborima za Europski parlament.

Prezentacija o EU i izborima

– Povodom Dana Europe odlučili smo napraviti prezentaciju s ciljem da građane bolje upoznamo s EU i Europskim parlamentom. U veljači sam bio na seminaru u Zadru na kojem sam dobio prezentaciju koju sam kroz cijeli travanj prezentirao maturantskim razredima po bjelovarskim srednjim školama. Tu prezentaciju, malo nadopunjenu, prezentiram i u muzeju – kaže učenik ambasador Mihael Horvatinović.

Mihael nam je ispričao da je Ekonomska i birotehnička škola imala priliku posjetiti Strasbourg i Europski parlament.

– Iskusili smo kako je raditi u parlamentu. Puno sam naučio i počeo sam se sve više zanimati za tu temu. Tko zna, možda se i sam jednoga dana upustim u tu priču – rekao je Mihael podsjetivši da se EU izbori održavaju svakih pet godina te da svi građani trebaju iskoristiti svoj glas.

Potaknuti mlade

Glavni cilj prezentacije i cijele ideje je potaknuti mlade da izađu na europske izbore.

– Cilj nam je potaknuti mlade na izbore. Povodom Dana Europe naši ambasadori juniori odnosno učenici te ambasadori seniori odnosno mi profesori, smo osmislili dvodnevni event kako bi upoznali građanstvo s Europskom unijom, što ona nama donosi i zašto je važno izaći na europske izbore s naglaskom na mlade – rekla je Biljana Ilkoski, nastavnica ekonomske grupe predmeta i voditeljica ambasadora Europskog parlamenta u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar koja s Josipom Klemić, prof. provodi EPAS program u školi.

Zainteresiranost učenika

– Učenici su zainteresirani, osobito zato što je njih 24 bilo i u Strasbourgu. Nakon što su se vratili, još su se više zainteresirali za aktivno građanstvo te izlazak na izbore. Vide važnost toga odnosno počeli su shvaćati što Europska unija znači za nas u svakodnevici. Važno je potaknuti mlade da shvate da nije da netko nama tamo kroji europske politike već da mi svojim glasom možemo utjecati na to kakve se europske politike kroje. Izbori koji nam slijede su važni jer smo dio tog zajedničkog prostora i puno stvari odnosi se upravo na odluke u Europskom parlamentu – zaključila je.

Predavanje je održano jučer između 17 i 19 sati, a svi oni koji su ga propustili istome mogu nazočiti danas, također od 17 do 19 sati u Gradskom muzeju Bjelovar u multimedijalnoj dvorani.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!