Najdraži birtaški sport: Evo kakva je situacija sa županijskom pikado scenom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Smatra se da počeci pikada sežu u srednjovjekovnu Englesku kada su vojnici, kako bi poradili na preciznosti, skraćenim strijelama gađali u okrugla dna bačvi. Popularnost pikada nije jenjavala ni u 19. stoljeću, već tada je pikado bio nezaobilazan u engleskim pubovima i javnim kućama.

Pikado je i danas obavezna dodatna oprema mnogih kafića i, uz biljar, najdraža „birtijska“ sportska aktivnost mnogih entuzijasta o čijoj sve većoj popularnosti govori i činjenica da je samo na engleskom streaming servisu „Sky Sports“ gotovo 5 milijuna ljudi pratilo finale Svjetskog prvenstva u pikadu. Tako je pikado postao, nakon nogometa, drugi najgledaniji sport „Sky Sportsa“.

Županijski pikado savez

Nije nikakvo čudo da je i u Bjelovaru, gradu koji se nekada okitio titulom grada s najviše kafića po glavi stanovnika, ovaj „birtijski sport“ podosta popularan. Na inicijativnu nekoliko zaljubljenika u ovaj sport živaca i preciznosti, Bjelovarsko bilogorska županija odnedavno se može pohvaliti i županijskim pikado savezom.

-Kod nas se pikado već druže vremena igra, imamo jedan krug od nekih 25 igrača i do prije tri godine smo se skupljali po turnirima, radili neke svoje lige, a onda smo se nekako razdvojili. Ja i još jedan kolega smo Otišli u Sesvete igrati prvu ligu, jedan dio igrača igra zagrebačku ligu, nešto ih je bilo u koprivničko-križevačkoj, a mi ovdje nismo imali saveza – ispričao nam je predsjednik županijskog Pikado saveza Tomislav Franjić.

-Ovu jesen sam došao na ideju napravimo savez, nekako sam osjećao da će biti ekipa. Bilo je i dosta njih koji nisu nigdje igrali, cilj nam je bio da im to omogućimo, a možda se, kad se to sve stabilizira i mi koji smo se razišli vratimo – dodao je.

Inicijativa i rad urodili su plodom te su u nekoliko mjeseci nakon osnutka Saveza, na natjecanja na županijskoj razini skupili čak sedam ekipa.

-Kolega i ja smo osnovali Savez u desetom mjesecu, morali smo imati tri kluba da bi osnovali Savez. Nakon što smo to obavili otvorili smo prijave za ligu. Skupilo se sedam ekipa, to je za prvu godinu dosta, ali nagodinu se nadam da će biti 10 do 13 ekipa što bi po nekim najavama i trebalo biti – s entuzijazmom će Franjić.

Kakvi su Bjelovarčani na državnoj pikado sceni?

Broj pikado igrača u Bjelovaru nemoguće je precizirati, budući da mnoštvo kafića ima pikado aparat i da ga gotovo svatko od nas ponekad igra, no zanimalo nas je kako na državnoj razini stoje Bjelovarčani koji se aktivno i redovito bave pikadom.

-Ja i kolega Migač, dopredsjednik Saveza, mi smo prije dvije godine otišli igrati u ekipu koja igra treću ligu grada Zagreba. Te smo godine osvojili državno prvenstvo, bili smo najbolji od trećeligaških ekipa u Hrvatskoj pa smo ušli u drugu ligu s tom ekipom i ove godine igramo prvu ligu – ispričao je Franjić.

-Bjelovarčani igraju i u jednoj ekipi iz Vrbovečke Dubrave, oni su isto počeli u trećoj i ove godine su ušli u prvu ligu – dodao je.

Osim kvalitetnih pojedinaca, županijska pikado scena može se pohvaliti i uigranim i kvalitetnim ekipama.

-Ova ekipa koja je sad prva „Mali Spas 1“ u našoj županijskoj ligi ima velike šanse da bude dobro plasirana na državnom prvenstvu na koju ide prvak iz svakog saveza ili ako je liga malo veća idu prve tri ekipe na državno. Iz svake kategorije, prve, druge i treće natječu se 24 ekipe i to je vrhunac sezone – ispričao nam je sugovornik.

Oprema

Kao i kod ostalih sportova, u pikadu također postoji specijalizirana oprema. Profesionalne strelice, u kontekstu težine i performansama, moguće je potpuno posložiti po vlastitim preferencijama. Zanimalo nas je kakva je situacija kod nas, kupuje li se skupa oprema ili se igra s „birtijskim“ strelicama.

-Kolega Šibarić koji je možda i najbolji u Županiji i ja, igramo s ovim običnim „birtijskim“ strelicama. Dok recimo, 90 posto igrača imaju neke svoje, sklapaju ih kako si žele, duža pera – kraća pera, biraju težinu. Što se tiče pikado aparata, kakav je – je, nema tu nekog prevelikog izbora, svi su oni isti. Bitno nam je da je dobro svijetlo i da je ploča čista i to je to – objasnio nam je Franjić.

Ljepši spol u pikadu

U tablicama na mrežnim stranicama Pikado saveza Bjelovarsko bilogorske županije pronašli smo i nešto ženskih imena.

-To je normalna pojava u ligama gdje dame ne igraju svoju ligu. U Zagrebu dame imaju svoju ligu od 6 – 7 ekipa, ali opet imaju pravo i igrati u muškim ekipama. Tako je i kod nas, nema spolnih odrednica da netko smije ili ne smije, čak niti dob nije bitna. Uz pristanak roditelja i maloljetnici mogu igrati ligu – objasnio nam je sugovornik.

Županijska liga

Ovogodišnja pikado sezona je pri kraju, zadnje kolo donosi borbu za drugo i treće mjesto.

-Prvak se već zna, ostala je još zadnja utakmica. Zvonce i Gladijatori su druga i treća ekipa, razlika je dva boda i sad igraju da vidimo koja će ekipa biti druga, prva tri najbolja igrača također znamo. Imamo i kup ovu nedjelju, prva ekipa koja osvoji ide isto na državno natjecanje, ali kao kup – zaključio je Franjić.

FOTO: Facebook Pikado savez Bjelovarsko – bilogorske županije


PODIJELI S PRIJATELJIMA!