Međunarodni dan sestrinstva: Ne jenjava potražnja za medicinarima, evo kolika je plaća medicinske sestre

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Reputaciju dobrog uporišta u sestrinstvu baziranu na bjelovarskoj Medicinskoj školi, kasnije i Veleučilištu u Bjelovaru, Bjelovar, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija, gradi godinama.

Mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi na bjelovarskom korzu danas su domaće medicinske sestre i tehničari obilježili svoj dan. Međunarodni dan sestrinstva svake godine se obilježava 12. svibnja, na dan kada je rođena Florence Nightingale, engleska bolničarka i utemeljiteljica modernog sestrinstva. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja je „Naše sestre, naša budućnost”.

Posao s empatijom i požrtvovnosti

– Svi smo upoznati s temom nedostatka medicinskih sestara, njihovim prekovremenim rada, iscrpljenosti na radnom mjestu, ali svi koji su prihvatili taj poziv, rade ga s dozom empatije i požrtvovnosti – naglasio je Dario Gazić, predsjednik županijske podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara. Dodao je kako Bjelovarsko-bilogorska županija broji oko tisuću sestra koje su prijavljene u Komoru te istaknuo kako potražnja za medicinskim sestrama ne jenjava.

– U svim zdravstvenim ustanovama i na svim radilištima uvijek postoji potreba za medicinskim sestrama. Naravno, radna mjesta se popunjavaju kroz natječaje, no sve je manje je kadra koji se javlja na te natječaje. Za jedno mjesto medicinske sestre nekada se javljalo i 60 ili 70 kandidata, a danas se ta brojka prepolovila. U zagrebačkim klinikama medicinska sestra sutra može dobiti posao jer je potražnja, posebice u većim centrima, jako velika – kazao je Gazić dodavši kako se medicinske sestre novim povećanjem plaća pomalo približavaju europskim standardima.

S noćnim smjenama plaća veća

– Čovjek mora imati na umu da su vani i troškovi života veći tako da treba dobro napraviti računicu. Ovdje još uvijek nemamo standard Europske unije, ali malim koracima idemo prema tome. Plaća medicinske sestre, naravno, ovisi o radilištu. Ako radite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje nema smjenskog rada i bez dodataka na plaću, prosječna plaća je 1200-1300 eura. S noćnim smjenama, praznicima, radnim vikendima, medicinska sestra srednje stručne spreme može zaraditi do 1700 eura, a ako je prvostupnica sestrinstva, sigurno i više – otkrio je Gazić.

Inače, današnju javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka i razine glukoze u krvi organizirala je Hrvatska komora medicinskih sestra zajedno s Veleučilištem u Bjelovaru, Medicinskom školom Bjelovar, Regionalnim centrom kompetentnosti Bjelovar; Općom bolnicom „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar te Domom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!