“Mistika života” knjiga je koja će svoje čitatelje naučiti kako da budu empatični prema slabijima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dvorana knjižnice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bila je jučer premala da bi primila sve zainteresirane koji su došli pružiti podršku autorici knjige “Mistika života”, Daliborki Vrankić. Knjiga je za nju, kao autoricu i majku, posebna na više razina.

– Knjiga je nastala tako što sam nakon smrti svog sina s posebnim potrebama htjela zapisati sve lijepe trenutke koje smo imali. Bilo je tu i teških trenutaka, ali sam nakon njegove smrti uspjela sjesti i zapisati sve što je on možda htio reći, a nije mogao. Želja mi je bila upoznati našu okolinu s djecom s posebnim potrebama. Jesmo u 21. stoljeću, ali mislim da još uvijek nismo u potpunosti prihvatili njih koji trebaju više empatije – pojasnila je Vrankić.

Knjiga ne bi nastala bez potpore njezine okoline, a njezin su rad svi došli podržati i na predstavljanju knjige.

-Ja bih knjigu preporučila svakom čovjeku, ne samo mlađima, nego i odraslima. Prilika je to da uđemo u svijet djece s posebnim potrebama. Nakon nje ćemo više cijeniti ono što imamo. Sigurna sam da će svi koji pročitaju malu priču mog dječaka, biti empatičniji i bolji prema slabijim članovima naše zajednice – poručuje.

Urednica i recenzentica knjige je Katica Šarlija, učiteljica u Osnovnoj školi Ivanska, koja nije na prvu odmah znala u kakav se projekt upušta kada je pristala recenzirati knjigu, ali danas joj je drago što je dio tog projekta.

– Kada sam krenula, kada me Daliborka zamolila da napišem predgovor, nisam znala o čemu je riječ, pa sam rekla da ću prvo pročitati i vidjeti imam li što za reći. Pisala sam već neke predgovore za knjige, pa mi to nije bilo novo. Kada sam pročitala priču, nisam bila sigurna imam li što za dodati, ali svima pričam da mi je pisanje tog predgovora bilo nadnaravno iskustvo. Istočila sam u njega srce i dušu, a kada sam stavila zadnju točku, vidjela sam da je to upravo ono što sam htjela reći i što je autorica htjela reći. Bila sam prvi put u životu nakon pisanja posve zadovoljna – kaže Šarlija koja bi svima preporučila da pročitaju ovu knjigu, jer današnja djeca nekako gube empatiju prema drugačijima u društvu, a ova ju knjiga, zaključuje, vraća u fokus.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!