[FOTO] Dječji odjel bjelovarske knjižnice nove slikovnice nabavlja na tjednoj, pa i dnevnoj bazi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posjetili smo Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar i to na njihovoj privremenoj adresi u prostoru galerije Fotokluba Bjelovar i Zajednice tehničke kulture na Trgu Eugena Kvaternika, odnosno iznad Bjelovarskog kazališta. Iako se sada nalaze u manjem prostoru, njihov bogati fond nije se smanjio već i dalje redovito nabavljaju nove naslove za sve dječje uzraste, ali i za odgojitelje i roditelje.

Bogati fond Dječje knjižnice

– Na privremenoj lokaciji imamo manji prostor, ali redovita je nabava novih knjiga i slikovnica tako da svi uzrasti, ali i odgojitelji i roditelji, imaju veliki izbor. Po mojoj procjeni, ukupno imamo oko 24 tisuće knjiga i slikovnica dok trenutačno na našoj privremenoj lokaciji imamo oko 15 tisuća knjiga i slikovnica. U novi prostor smo preselili ono što se najviše posuđuje, a to su slikovnice, lektirna djela, serijali koji su uvijek popularni poput Tom Gatesa, Gregovog dnevnika, Pauline P, Harrya Pottera i sličnih naslova – kaže knjižničarka i voditeljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar Branka Mikačević.

Osim toga, djeca rado čitaju stripove.

Čitateljski klub

– Stripove isto tako naša služba za obradu i nabavu knjiga redovito nabavlja za Dječji odjel. Uglavnom stripove čitaju djeca nižeg školskog uzrasta, ali ima i djece višeg školskog uzrasta koji posuđuju tu građu – navodi.

Dječji odjel knjižnice ima i svoj čitateljski klub “Gutači knjiga”.

– Čitateljski klub redovito sa svojom voditeljicom Tatjanom Petrec čita naslove novih knjiga te diskutiraju o pročitanom naslovu u toku mjeseca. Sudjeluju djeca školskog uzrasta, od trećeg ili četvrtog razreda osnovne škole pa nadalje – rekla je Mikačević.

– Predškolci u knjižnici mogu slikovnice posuditi i u prostoru igraonice koja se sada nalazi u našoj matičnoj zgradi – dodaje.

U knjižnici djecu ne čekaju samo knjige.

– Osim knjiga mogu se posuditi i igračke. U igraonici imamo igroteku gdje roditelji mogu svojoj djeci posuditi igračke, po dobi. Isto tako, u prostoru Dječje knjižnice mogu posuditi društvene igre na rok od tjedan dana. Još uvijek imamo i CD-e s pjesmama i pričama te igrane filmove na DVD-u. Za male robotičare imamo micro bitove, BOSON setove koje isto tako mogu posuditi – kaže Mikačević.

Torba puna knjiga

Vrlo popularna na Dječjem odjelu knjižnice je i “Torba puna knjiga”.

– Torbu punu knjiga najčešće posuđuju odgojiteljice, a radi se o setu od deset knjiga koje odgojiteljice posuđuju u vrtiće, ovisno o temi koju obrađuju – kaže.

Nabava

Nove slikovnice i knjige nabavljaju se na tjednoj, a ponekad i na dnevnoj bazi.

– Najviše nabavljamo slikovnice, ali bude tu i popularnih knjiga za djecu. Možda malo manje za tinejdžere, no zgodno je što se posuđuju i stručne knjige prilagođene djeci – dodaje.

Slikovnice je lako pronaći jer su posložene po temama.

– Volimo izložiti našim korisnicima sve one knjige i slikovnice za koje mislimo da su dobre i da ih je jako dobro posuditi i pročitati. Sve slikovnice imaju i piktograme i posložene su po temama kako bi se roditelji, ali i mi, lakše snalazili. Redovito sve novosti objavljujemo na našim mrežnim stranicama. Pišemo i tematski bilten slikovnica jer doista smatram da se slikovnice najviše posuđuju, no među građom koja se najviše posuđuje su i dječje knjige, serijali te jasno lektire – navodi.

Vizualni efekt

Djecu, kao i odrasle prvo privuče izgled knjige, a ni sa slikovnicom nije drugačija praksa.

– Djeca vole doći tamo gdje je nešto izloženo. Općenito vole provesti vrijeme u knjižnici pa s roditeljima i deset, 15 minuta prolistaju ili pročitaju knjige. Djeca mogu posuditi četiri slikovnice na rok od 20 dana. Neka djeca dolaze dosta redovito, i nekoliko puta na tjedan pa se na kraju oni uvijek okrune i titulom najčitatelja ili najčitateljice – kaže Mikačević.

Zakasnine ili oštećenja

– Dogodi se da djeca zakasne s povratkom knjige, posebno ona starija. No, mi smo tu dosta fleksibilni pa se na kraju sve dogovorimo. Rok postoji, a on se uvijek može produžiti, pa i telefonski ili putem interneta. Smatram da roditelji tu mogu biti jako dobar primjer jer kroz vraćanje knjiga na vrijeme djecu uče nekim pravilima. Isto tako, kod nižeg uzrasta zna se dogoditi da slikovnice budu oštećene. Sve ovisi koliko ona bude oštećena, ali roditelji spremno ili donesu novu slikovnicu ili kupe novu, pa čak i istu. Na kraju godine ono što je oštećeno posebno i izdvajamo te otpisujemo – poručila je.

Kako je već rečeno, na Dječjem odjelu knjižnice još se uvijek može posuditi i CD ili DVD.

– Iako ne kao prije, zna se dogoditi da netko posudi CD ili DVD. Zbog manje zainteresiranosti, više ih toliko ni ne nabavljamo, a ima korisnika koji nam ih žele pokloniti. S druge strane, društvene igre se posuđuju, a rado i zaigraju na samom odjelu – poručila je.

Svakako za kraj možemo savjetovati da djeca zavire u redove Dječjeg odjela bjelovarske knjižnice jer tamo će sigurno pronaći nešto za sebe. Odjel radnim danom radi od 8 do 19 sati, a subotom od 8 do 13 sati. Djeca, osim samog posuđivanja slikovnica ili knjiga, na dječji odjel mogu doći pisati zadaću jer, kao što znamo, namirnije je između redova pisane riječi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!