Doznajemo: Bjelovar dobiva Dječju psihijatriju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Statistički podaci otkrivaju kako čak 50 posto psihičkih poremećaja počinje prije 14. godine života, a tri četvrtine svih psihičkih poremećaja počinje do 24. godine života. Ishodi liječenja psihičkih poremećaja kod djece i adolescenata su od 70 do 80 posto slučajeva pozitivni, što se ne može postići liječenjem psihičkih poremećaja u zreloj ili kasnijoj dobi. Drugim, riječima, pravovremenim intervencijama u ranoj dobi može se spriječiti ili bar ublažiti razvoj teških duševnih poremećaja u odrasloj dobi.

Upravo zato se u bjelovarskoj bolnici pokreće Dječja psihijatrija čiji je službeni naziv Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar.

Kako pojašnjava primarijus Vinko Čatipović, voditelj Odjela za psihijatriju bjelovarske bolnice, Uprava bolnice odlučila je investirati u psihoterapijsku edukaciju ne samo liječnika psihijatara, nego i drugih zdravstvenih djelatnika visoke stručne spreme, koji su životno vezani za naš grad i županiju, za koje smo sigurni da nakon završene edukacije neće napustiti rad u bolnici.

Stručni tim

– To znači da će svi članovi psihoterapijskog tima biti psihoterapijski educirani te da će im psihoterapijski rad s djecom i adolescentima biti primarna zadaća, bez obzira na osnovnu edukaciju. Trenutni tim dječjeg i adolescentnog psihijatra čine Ema Malešević, mag.logopedije i Iva Matić, mag.psihologije, obje u psihoterapijskoj edukaciji. U planu je zapošljavanje ili preraspoređivanje još dva zdravstvena djelatnika, s psihoterapijskom edukacijom, što će biti moguće kada Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ počne raditi punim kapacitetima. U Poliklinici će raditi jednom tjedno dva iskusna specijalista dječje i adolescentne psihijatrije, psihoanalitičar Iva Šmigovec, dr. med. i Vanja Raste Sabol, dr. med. koje će supervizirati rad mlađih suradnika. Naša bolnica ima odobrene dvije specijalizacije dječje i adolescentne psihijatrije, kolegica Ivana Leandra Kovačev, dr. med. je na početku specijalizacije. Od jeseni ćemo najvjerojatnije biti u mogućnosti zaposliti drugog specijalizanta pa ovo obraćanje putem medija koristim da pozovem mlade kolege liječnike koji imaju interesa za specijalizaciju iz dječje i adolescentne psihijatrije da nam se jave – ističe Primarijus Čatipović dodajući kako se u svom svakodnevnom radu psihijatri vrlo često susreću s upitima roditelja ili nastavnika koji uočavaju promjene u ponašanju djece, osjećaju potrebu za dodatnom stručnom pomoći u pogledu odnosa s djecom ili potrebu za savjetovanjem.

Kada djeca i mladi trebaju psihijatrijsku pomoć?

– Problem adekvatnog odgovora na potrebe roditelja i nastavnika, kao i same djece zbog koje nam se obraćaju, je u nedovoljnom broju dječjih psihijatara i psihologa te drugih zdravstvenih djelatnika s psihoterapijskom edukacijom, dostupnih djeci u sustavu zdravstva, kod kojih djeca mogu zatražiti pomoć s mogućnošću korištenja uputnice. Prema podacima iz 2023 godine u Hrvatskoj je radilo samo 56 dječjih psihijatara, a potrebno ih je oko 120. Većina od tih 56 dječjih psihijatara grupirana je u psihijatrijskim klinikama i bolnicama. Psihijatri „za odrasle“ nisu kompetentni pružiti pomoć djeci i adolescentima s psihičkim problemima. Završetkom specijalizacije psihijatar stječe kompetencije za rad s osobama starijim od 18 godina, a specijalist dječje i adolescente psihijatrije za rad s djecom i adolescentima do 18 godina. Psihički poremećaji kod djece i adolescenata izgledaju drukčije nego kod odraslih ljudi – pojašnjava primarijus Čatipović dodajući kako su najčešći entiteti zbog kojih djeca traže psihijatrijsku pomoć anksioznost, panični poremećaji, depresija, samoozlijeđivanje ili suicidalnost, poremećaji hranjenja, teškoće u vršnjačkim odnosima i sl. Također, psihijatrijska procjena i pomoć potrebne su kod neurorazvojnih poremećaja kao što su ADHD i poremećaji iz autističnog spektra.

– Rad s dječjim psihijatrom zasniva se na razgovoru, savjetovanju i suportivnoj psihoterapiji. Liječenje predstavlja psihoterapijski proces i savjetovanje s ili bez farmakoterapije. Lijekovi se djetetu, odnosno adolescentu predlažu u dogovoru s roditeljima, ovisno o težini kliničke slike i/ili dužini trajanja simptoma. Ukratko, kod djece i adolescenata naglasak je na psihoterapijskom liječenju. Farmakoterapija je nekada neophodna, ali nekada i nije, a psihoterapija je uvijek potrebna. Međutim, edukaciju iz psihoterapije mogu završiti svi zdravstveni djelatnici visoke stručne spreme, ali i osobe nemedicinskih odnosno nezdravstvenih struka pa i nehumanističkih studija, uz dodatnu edukaciju. Postoji cijeli niz psihoterapijskih pravaca. Edukacija iz psihoterapije kod većine psihoterapijskih pravaca se provodi kroz period od četiri do pet godina, po programu udruženja za tu vrstu psihoterapije – kaže naš sugovornik.

Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ će početi s radom u drugoj polovini svibnja ove godine. Upisi djece i adolescenata će se obavljati za sada pozivom medicinskoj sestri na telefon broj 279-111. Prostor Poliklinike će biti u prizemlju zgrade nove stare bolnice u ulici Antuna Mihanovića 8 odnosno bivšoj poliklinici otorinolaringologije.

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!