[FOTO] Na prvoj Terezijani park je bio pun i bez estradnih zvijezda, a kuhao se srneći paprikaš

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Terezijana će ove godine proslaviti svoj 28. rođendan, a mi smo se uz pomoć Topoteke Državnog arhiva u Bjelovaru, arhive fotografija Turističke zajednice i lokalnih novina iz toga razdoblja prisjetiti prvog održavanja manifestacije koja je započela kao kraljevska u kraljevskom gradu da bi se s vremenom brendirala kao najzabavnija carska priča središnje Hrvatske.

Terezijana je nastala kao manifestacija koja će ucrtati Bjelovar na turističku kartu Hrvatske, govorio je predsjednik Organizacijskog odbora „Terezijane” i direktor Turističke zajednice Grada Bjelovara Antun Turčić u intervjuu za Novi Bjelovarac prije održavanja prve Terezijane. ¸

Manifestacija od 10.000 eura

„Mislim da imamo što ponuditi, od kulturno-povijesnog znakovlja pa sve do kulinarskih specijaliteta”, istaknuo je tada Turčić dodajući da je želja Organizacijskog odbora bila da se manifestacija u što je manje mogućoj mjeri financira iz džepova poreznih obveznika. Tada fokus Terezijane nije bio na dovođenju estradnih zvijezda, nego na isticanju domaćih snaga poput Puhačkog orkestra i tada vrlo popularnog tamburaškog sastava Stare staze. Trošak prve Terezijane bio je 20 tisuća njemačkih maraka, odnosno desetak tisuća eura.

„Petak je rezerviran za nastup kulturno-umjetničkih društava Golub, Central, Bjelovar, Veliko Trojstvo i Grubišno Polje, potom Gradskog puhačkog orkestra, tamburaškog sastava Graničari stari, rock benda Entropija te bjelovarskih mažoretkinja. U subotu će nastupiti zagrebački glumci Vlatko Dulić, Željko Konigsnecht, Elizabeta Kukić i Nikola Novosel. Trećega dana nastupit će KUD Češka obec i Puhački orkestar iz Končanice. U sportskom dijelu nastupit će natjecatelji iz cijele Hrvatske”, govorio je Turčić.

‘Uskočila’ i Županija

Usto, održano je i kulinarsko natjecanje u spravljanju srnećeg paprikaša, te izložbe slastica i cvjetnih aranžmana.

Vrijedi napomenuti i da je organizator Terezijane bila Turistička zajednica Grada Bjelovara, a pokrovitelj je, osim Grada Bjelovara, bila i Bjelovarsko-bilogorska županija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!