Dani kulture Češke obeci Bjelovar donose zanimljiva predavanja i radionice. Evo detalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Likovnom kolonijom koja počinje u 10 sati ove nedjelje, počinju još jedni Dani češke kulture koje organizira Češka obec Bjelovar. Raspored događanja otkriva Miruška Lončar, predsjednica obeci.

– To će biti likovna kolonija amatera Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj i dolaze članovi Likovne udruge grada Bjelovara. To će se održavati u našem parku, a vjerujem da će biti lijepo vrijeme. Ti radovi bit će izloženi od 16 sati u Kulturnom i multimedijskom centru – kaže Lončar i napominje da će se nakon otvorenja izložbe, od 17 sati, održati projekcija češke komedije Zubi za zaruke.

Program se nastavlja u ponedjeljak.

– U 18 sati se otvara izložba Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske uz predavanje diplomirane inženjerke arhitekture Jasenke Kranjčević, a otvara se i izložba „Dani češke kulture kroz povijest“, izložba čeških rukotvorina i starina, povijest Čeha na našem području. Obje izložbe održat će se u knjižnici – pojašnjava.

Vrhunac tjedna svečana povorka u subotu

U četvrtak će se u prostorijama Češke obeci od 18 sati održati tradicionalna radionica izrade cvijeća i kitica od žita.

– U petak će se održati Kulturno-umjetnički program koji će na paviljonu izvesti Češka obec Bjelovar i gosti iz Češke republike, ansambl „Vonica“ iz Zlína – najavljuje.

U subotu će od 10 sati na glazbenom paviljonu početi tradicionalna svečana povorka, koju će upotpuniti kulturno-umjetnički program, češki specijaliteti i starine te rukotvorine. Pokrovitelji manifestacije su Veleposlanstvo Češke Republike u RH – Veleposlanik Nj. E. Milan Hovorka, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, Bjelovarsko-bilogorska županija – župan Marko Marušić i Grad Bjelovar – gradonačelnik Dario Hrebak.

Manifestacija se financira sredstvima iz državnog proračuna posredstvom Savjeta za nacionalne manjine i Saveza Čeha. Sve to samo doprinosi očuvanju češke kulture u ovim krajevima u kojima su Česi stigli prije nekoliko stotina godina.

Čuvanje tradicije u fokusu Češke obeci

– To što mi danas održavamo, to su donijeli naši preci kad su se doseljavali u ove krajeve. Oni su to prenijeli na nas, a mi prenosimo na mlađe generacije, pokušavamo to što vjernije prenijeti. Mi smo zadovoljni što se te naše manifestacije i kultura prenose na nove generacije. Zahvalni smo i našim sugrađanima što nas podržavaju i razumiju tu našu Češku kulturu – kaže Lončar i napominje kako uvijek primaju nove članove, ovih dana posebno traže zainteresirane za folklor kod najmlađih, ali i one nešto starije sa znanjem sviranja.

Ipak, da bi se postalo članom Češke obeci, kaže Lončar ne mora se znati češki jezik, već je samo kod ljudi potrebno da žele njegovati kulturu oko sebe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!