U Bjelovar stigla terapija igrom! RESET je posebno mjesto koje pomaže djeci i roditeljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – RESET, mjesto za terapiju igrom ovih je dana otvorio svoja vrata na adresi Petra Preradovića 4/1, Bjelovar. Posebno je to mjesto gdje se djeca, ali i roditelji, mogu osjećati sigurno i bez predrasuda. Ivona Maras koja je inicijatorica ideje, kroz rad u odgojno obrazovnom sustavu primijetila je da postoji velik broj djece koja imaju određene emocionalne, ponašajne i razvojne poteškoće zbog čega brojni roditelji traže pomoć stručnjaka. Tako se Maras odlučila pomoći.

Pomoć stručnjaka

– Jako je teško doći do pomoći stručnjaka pa sam odlučila otvoriti obrt u kojem će djeca dobiti podršku u svojem razvoju, a isto tako i roditelji savjetovanje koje im je potrebno u odgoju djece – kaže Maras.

Što je terapija igrom?

Terapija igrom je znanstveno dokazana terapijska metoda koja se koristi u radu s djecom i obiteljima, a kojom se omogućuje ublažavanje ili razrješavanje emocionalnih, ponašajnih i razvojnih problema djeteta.

– To je slično kao savjetovanje za odrasle, ali kod djece je to malo drugačije. Odrasli probleme izražavaju riječima, a djeca uglavnom putem igre. Zato često kažemo da u terapiji igrom djeca koriste igračke kao riječi, a igru kao jezik kojim oni komuniciraju. Kroz terapeutski proces, zapravo se djetetu pruža mogućnost da kroz igru u terapeutskom kontekstu izrazi svoje nakupljene osjećaje, napetosti, frustracije, nesigurnosti, agresije, strahove ili bilo što sa čime dijete dolazi. Proigravanjem tih osjećaja, dijete ih izražava, suočava se s njima, uči kako ih regulirati ili ih napušta. Tako da djeca kroz proces terapije igrom otkrivaju svoje snage, samopouzdanje, kako da se suočavaju s problemima na koje nailaze u životu te uče regulirati vlastite emocije i ponašanje – dodaje Maras.

Kome je namijenjena?

Terapija igrom prikladna je za djecu od treće do 12 godine, ali moguća je prilagodna za mlađu djecu i adolescente.

– Oko treće godine razvija se simbolička igra koja je nužna za proces terapije igrom. No, inače se terapija igrom koristi za prevenciju ili tretman različitih socio-emocionalnih poteškoća kod djece ili djece koja su doživjela neke stresne životne događaje i slično. Ukoliko dijete ima više od 12 godina ili manje od tri godine, mi to uspijemo prilagoditi s obzirom na potrebe djeteta – navodi.

Djeca kojoj bi dobro došla terapija igrom su doživjela stresne ili traumatične događaje.

– Stresni ili traumatični događaji mogu biti rastava roditelja, smrt člana obitelji pa čak i dolazak brata ili sestre što njima zna biti dosta stresna i velika promjena u životu. Isto tako, radimo s djecom koja imaju emocionalne ili ponašajne probleme poput strahova, tjeskobe, teškoća pri odvajanju, nesigurnosti, burnih emocionalnih reakcija, agresivnosti, teško se nose s ljutnjom i slično. Također, mogu nam doći djeca koja imaju različite tjelesne simptome, primjerice česte glavobolje, trbuhobolje ili nemaju mogućnost kontrole ili zadržavanja stolice, nekontrolirano mokrenje i slično. Isto tako, djeca koja imaju određene razvojne teškoće. Zapravo postoji širok spektar problema s kojima djeca dolaze u terapiju igrom – kaže Maras.

Rad s roditeljima

Osim s djecom, važno je paralelno raditi i s roditeljima.

– Nama je jako važno da radimo i s roditeljima na jačanju roditeljskih vještina kroz psihoedukativni i savjetodavni rad. Važno je da roditelj, kroz razgovor sa stručnom osobom, osvijesti neke svoje uzroke, motive ili obrasce vlastita ponašanja koja utječu na obiteljsku dinamiku, a tako i na dijete. Kada mi educiramo roditelje, zapravo promjenom tih neadekvatnih obrazaca doživljavanja i ponašanja kod roditelja, događa se promjena i kod djeteta. Zapravo, uvijek kada nam roditelji dolaze, kažemo da mi ne radimo samo sa djetetom, nego nam je važna i suradnja s roditeljima – dodaje.

Posebno odabrane igračke

– U terapijskoj igraonici, djeca koriste posebno odabrane igračke kojima oni mogu otkriti i izraziti svoje potrebe, želje i osjećaje koji su njima preteški ili nemogući za izražavanje riječima i samim razgovorom, a zapravo imaju priliku raditi sa širokim spektrom materijala i metoda. Primjerice, tu je igra u pijesku, izražavanje kroz kreativne tehnike, slikanjem, glinom, s kolažima, rad s lutkama, maskama. Važno nam je da je igra nedirektivna i slobodna jer takva igra pruža mogućnost djetetu da radi i sa svojim svjesnim i nesvjesnim dijelovima sebe – dodaje.

Zainteresiranih ima

Kako kaže Ivona Maras, zainteresiranih ima više nego što se očekivalo.

– Zainteresiranost nam govori koliko je roditeljima i djeci potrebna podrška u razvoju. Prve reakcije su dobre. Ljudi pokazuju oduševljenje što se u gradu napokon otvorilo nešto ovog tipa. Kakve će reakcije biti nadalje, to ćemo tek vidjeti – kaže.

Uz Maras, u priči oko terapije igrom sudjeluje i njezina kolegica Vedrana Viljevac Barić.

– Zajedno smo upisale edukaciju iz terapije igrom prije otprilike godinu i pol dana te nedavno pokrenule RESET. Kada se kolegica vrati s porodiljnog, uključit će se aktivnije u rad – rekla je Maras koja se na podršci oko svega zahvaljuje obitelji i prijateljima.

Svi zainteresirani za RESET koji nudi terapiju igrom, mogu se javiti putem društvenih mreža Instagram ili Facebook “RESET Terapija igrom” ili na email reset.psiholog@gmail.com.

FOTO: Katarina Rebić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!