Saznali smo koje suvenire turisti ‘moraju’ ponijeti doma posjete li neki od gradova BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Magnet, šalica, kapa, knjiga, slika ili nešto drugačije, osobno. Sentimentalno ili jednostavno praktično, svatko s putovanja voli ponijeti neku uspomenu koja će ga podsjećati kako se osjećao na nekom mjestu koje je posjetio.

No, ni Bjelovarsko-bilogorska županija nije iznimka jer svaki od gradova, pa i općina, nudi neki suvenir koje bi posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske ili iz neke strane zemlje, mogli kući ponijeti nakon što taj dio županije i posjete.

Priupitali smo zato mahom direktorice turističkih zajednica po županiji što bi preporučile turistima da ponesu sa sobom iz njihovih gradova.

Gradski motivi na standardnim suvenirima

– Suveniri se u Bjelovaru mogu pronaći u prodavaonicama koje se bave njihovom prodajom i ima ih nekoliko u užem središtu grada, a od ove godine i u Muzeju. Suvenire izrađuju lokalni umjetnici, kreativci i kućne radinosti, po vlastitoj želji i inspiraciji. To je obično paviljon, pročelje katedrale, etno detalj i slično – pojasnila nam je direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek.

– U Čazmi se ponosimo našom rozetom, odnosno kamenim elementom u obliku ruže sa stiliziranim laticama, koja krasi glavni ulaz u Crkvu svete Marije Magdalene. To je jedini sakralni objekt na Kulturnoj ruti Vijeća Europe – Transromanica. Ta rozeta krasi i naušnice, magnetiće i privjeske za ključeve, postoji u puno inačica i svakako bi ju preporučili kao suvenir iz Čazme – pojašnjava Ivana Sabljak Murlin, direktorica turističke zajednice grada Čazme.

Svjetski poznato glazbeno ime

– Nemamo karakteristični suvenir posebno vezan uz Garešnicu, ali trudimo se da postanemo prepoznatljivi po liku Ive Robića. Nadam se da će uskoro svi turisti koji dođu do nas, kući sa sobom nositi majice ili neki magnet s njegovim likom. No, trenutno u sklopu Centra za posjetitelje, Natura 2000 nudimo zgodne suvenire, od prirodnih materijala, ali i magnete, šalice, majice i olovke – pojašnjava Danijela Belak iz turističke zajednice Sjeverna Moslavina.

Gastro suveniri sve popularniji

– U Grđevcu postoji tvrtka Vege frajer koja suši gljive specifične upravo za ovaj naš kraj, pa je to odličan gastro suvenir. Na području Grubišnog Polja imamo velik broj pčelara, pa je med nešto što svakome preporučimo da ponese sa sobom kući, kao i sir, zbog naše tradicije proizvodnje sira. Što se nekih drugih, sentimentalnih suvenira tiče, Kulturni centar Mato Lovrak prodaje one na kojima se nalaze vlak ili mlin, lajtmotivi Lovrakovih djela – pojašnjava Ivona Janota iz Turističke zajednice Južna Bilogora.

– Pčelarstvo Daruvar nudi razne medne suvenire, likere, ali i magnete. Tamo se mogu naći i lokalna vina i monografije grada. Tu su svakako suveniri s motivima grada poput šalica ili magneta. Udruga Ždralice nudi suvenire s Ginkom Bilobić, odnosno motivima ginka. Zanimljiv je turistima i nakit Eliška. Često turisti koji dolaze u Toplice traže domaće vino, pivo, ali i pekmeze, domaće sokove ili zimnice, pa i bučino ulje. Mi ih uputimo na lokalne OPG-ove pa ili odu do njih, ili im oni dovezu svoje proizvode. Ljudi vole poslati i knjigu nekome kao suvenir, a Česi nerijetko šalju i izdanja na češkom koje izdaje Jednota – poručuje Ivana Plažanin Vuković iz turističke zajednice Daruvar-Papuk.

FOTO: TZ DARUVAR PAPUK, Facebook Muzej Bjelovar, Facebook TZ Čazma, Facebook TZ Sjeverna Moslavina


PODIJELI S PRIJATELJIMA!