Dožupan Alić je pao, tko je sljedeći?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstavlja li USKOK-ova istraga o sumnjivim poslovima bivšeg dožupana Nevena Alića i njegovog šogora Željka Horvatinovića kraj ili tek početak, pitaju se ovih dana mnogi akteri političke scene i s jedne i s druge strane.

Podsjetimo, prošlog četvrtka „pao je” bivši zamjenik župana Neven Alić kojeg USKOK sumnjiči da je preko ravnatelja škola namještao poslove poduzeću svojeg šogora koje je isporučivalo namještaj.

Alić je navodno ravnateljima škola na više ili manje suptilan, a svakako nezakonit način sugerirao da najbolja ponuda mora biti baš ona tvrtke njegovog šogora, a o tom skandalu prvi i jedini pisao je Klikni.hr.

Minimalno 30 dana pritvora

Pod sumnjom na zlouporabu položaja i ovlasti Alić i šogor istog su dana završili u istražnom zatvoru, gdje će po nalogu suca istrage biti najmanje sljedećih mjesec dana. Formalni povod je mogući utjecaj na svjedoke. A njih je, prema informacijama iz pravosudnih krugova, čak 28, što bi moglo značiti da će se bivši dožupan iza rešetaka zadržati i dulje od 30 dana.

Je li Alić doista jedini dužnosnik iz bivšeg saziva Županije koji je kršio zakon i je li namještanje natječaja za opremanje škola namještajem jedini projekt koji je izišao izvan okvira zakona, pitanje je koje se logično nameće nakon prošlotjednih događaja.

Koalicijski partneri

Podsjetimo, Alićev HNS bio je koalicijski partner bivšeg bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i sasvim je sigurno da su silne energetske obnove pozitivne posljedice te koalicije. Bivši župan često se hvalio da je samo Osječko-baranjska županija imala više projekata energetske obnove od Bjelovarsko-bilogorske županije, a osim obnove škola, obnavljale su se i zgrada bjelovarske bolnice te Doma za starije osobe u Bjelovaru.

Na ovu temu razgovarali smo s nizom županijskih političkih aktera i većina njih se slaže da bi istraga protiv Alića mogla biti početak jednog mnogo šireg obuhvata, te da svakako ne predstavlja kraj.

Navodno bi uskoro mogle isplivati i nove situacije u kojima su bivši županijski dužnosnici koristili pritisak kako bi one ispod sebe natjerali na neke radnje koje se mogu protumačiti kao protuzakonite.

Kao moguće „točke spoticanja o zakon” spominju se još neke energetske obnove, ali i poslovanje određenih županijskih poduzeća.

Foto: arhiva/s tiskovne konferencije iz vremena župana Damira Bajsa i zamjenika Nevena Alića


PODIJELI S PRIJATELJIMA!