Nakon cijelog desetljeća ponovno se bira najuzornija županijska seoska žena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Punih deset godina od prošlog županijskog izbora održat će se izbor ‘Najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije’. Županija je u međuvremenu imala predstavnice na državnom izboru, ali ne i županijski izbor, a posljednja pobjednica županijskog natjecanja je Jasna Kovačević iz Zrinskog Topolovca i kao takva stručna za odgovor na pitanje što to znači biti uzorna seoska žena.

-Što znači biti uzorna žena? To znači da ste uzorni u svim poslovima i da što god radite, da radite najbolje – otkriva tajnu Kovačević.

Biti uzorna žena je dakle ‘prava sitnica’. No, šalu na stranu to znači i rano dizanje, kasno lijeganje, puno posla.

-Radim sve kućanske poslove i na polju i u staji, sve – kratko svoje radne zadatke opisuje Kovačević.

Prijave za izbor

Kao posljednja pobjednica posljednjeg županijskog izbora iz 2014. novi izbor za najuzorniju bjelovarsko-bilogorsku seosku ženu dovela je u svoj Zrinski Topolovac u kojem će se održati 29. lipnja na što je ponosna načelnica Jasna Mikles Horvat.

-Mi imamo tu čast da titulu u općini imamo cijelih deset godina i drago mi je da je Županija omogućila da se taj izbor vrati i da našim seoskim ženama pružimo mogućnost da njihov način života i sve ono što one rade pokažemo svim ljudima – kaže Mikles Horvat.

Sve zainteresirane se mogu prijaviti putem obrasca na županijskim stranicama pod Upravnim odjelom poljoprivrede. Prijave se u Županiju trebaju poslati do prvog lipnja, dakle vremena nema puno. Uvjet je da su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i da se bave poljoprivredom, a to će se i iskontrolirati strogo i precizno sudačko oko.

-Ono što je ključno je da će povjerenstvo tijekom šestog mjeseca obići sva prijavljena poljoprivredna gospodarstva, upoznati se s njihovom poljoprivrednom proizvodnjom, vidjeti na koji način žive i rade i kako su sljubljeni s tom poljoprivrednom proizvodnjom – navodi županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

I ne samo s poljoprivrednom proizvodnjom već i s društvenim životom, očuvanjem tradicije, pomaganjem drugima jer sve su to odlike žena na selu koje se prijave na natjecanje. Na njemu moraju prezentirati svoje gospodarstvo, ali i ovaj kraj kroz jela i narodnu nošnju. Zvuči kao nemoguća misija? Nije, a sam izbor je jedno pozitivno iskustvo.

-Upoznala sam puno ljudi, bila na puno mjesta na kojima nisam bila. Pozivam sve žene da se prijave jer to je prije svega jedno jako lijepo druženje – kaže najuzornija županijska seoska žena 2014. Jasna Kovačević.

Iskustva prijašnjih natjecateljica

Pobjednica u listopadu odlazi na državno natjecanje u Benkovac, a valja reći da se Bjelovarsko-bilogorska županija može podičiti s čak dvije pobjednice tog natjecanja na državnoj razini, titulom najuzornije hrvatske seoske žene okitile su se Zorica Šimunić Bojko i Mirela Rajčević. Stara slava međutim nije jedini razlog zbog kojeg je Županija odlučila svjetla reflektora ponovno usmjeriti na seoske žene.

-Na području Bjelovarsko-bilogorske županije su žene nositeljice 32,62 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ako uzmemo podatak da imamo devet tisuća OPG-ova to znači da oko tri tisuće vode žene na što sam jako ponosan – ističe Pavičić.

Foto: Udruga uzorne hrvatske seoske žene

 

Ponosna na svoje sudjelovanje je i jedna od županijskih predstavnica s prijašnjih državnih natjecanja, garešnička vinarka Ankica Gašparec koja poput Kovačević ističe kako je to iskustvo koje vrijedi doživjeti.

-Na državnom izboru sam upoznala i velike i male OPG-e i sve su to seoske žene koje su na neki način zapostavljene i hvala Udruzi uzornih seoskih žena koja promiče seoske žene da se i one mogu pokazati i dobiti pažnju koju svojim radom i zaslužuju – kaže Gašparec.

Krajnji rezultat je pri tome manje bitan, ističe i Ivana Plašč iz Ždralova koja se bavi proizvodnjom magarećeg mlijeka, a koja je također branila bjelovarsko-bilogorske boje.

-To je bilo jedno lijepo, hvale vrijedno iskustvo. Stekla sam mnogo poznanstava i uvida u to kako rade druge žene na svojim gospodarstvima i ja sam to iskoristila za vlastito učenje – opisala nam je nakon izbora Plašč.

Foto: Facebook Ivana Plašč

 

Plašč za sebe kaže da je negdje između grada i sela, a državni izbori za najuzorniju seosku ženu pokazali su koliko su stereotipi o seoskim ženama pogrešni jer njima nisu strani ni polje, ni motika, ni staja, ali na traktor ni računalo. Neke od njih imaju i stalni posao u gradovima, obrazovane su, brojne uvode nove poljoprivredne prakse, doprinose bioraznolikosti, oblikuju budućnost agrara, a sada se imaju i priliku pokazati.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!