Nikolina Brnjac u fokus stavlja održivi turizam, sportsku infrastrukturu i ulaganja u mlade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dojučerašnja ministrica turizma i sporta, a današnja kandidatkinja liste HDZ-a na predstojećim europskim izborima Nikolina Brnjac u Europskom parlamentu će se zalagati za održivi turizam i ulaganja u sportsku infrastrukturu. Pojasnila je kako se upravo izrađuje višegodišnji financijski okvir te kako uskoro počinju pregovori o programima koji će se provoditi u državama članicama Europske unije. Tu je, naglasila je Brnjac, vrlo važno imati ljude koji znaju što znači pregovarati u Europskom parlamentu gdje jedna rečenica ili riječ mogu značajno utjecati na građane i gospodarstvo.

Razvoj kontinentalnog turizma

– U Europskom parlamentu želim nastaviti tamo gdje sam stala u Ministarstvu. Sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su bila jedinstvena sredstva koja su se dijelila za sektor turizma. Do sada smo za malo i srednje poduzetništvo omogućili 90 milijuna eura bespovratnih sredstava. Riječ je o novcu koji će se vezati uz razvoj održivog turizma, ekološki prihvatljivog turizma, turizma na kontinentu koji omogućuje i greenfield i brownfield investicije. Preko 80 posto investicija, a govorimo u 130 milijuna eura, ide na kontinent. To je ono što me izuzetno veseli. Novac je to koji će promijeniti cjelokupnu sliku do kraja 2026. godine kada je rok za provedu projekta. Ovdje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo Terme Bjelovar i Daruvarske toplice. Riječ je o 30 milijuna eura. To će promijeniti sliku ovoga kraja. Govorimo o domaćoj radnoj snazi koja će ovdje ostati živjeti i raditi – od liječnika i fizioterapeuta do proizvođača hrane. To je cjelina koja će nevjerojatno podići ovaj kraj. Ovo su investicije koje donose cjelogodišnja radna mjesta, dolazak turista kroz cijelu godinu ne samo ih Hrvatske, već i iz okolnih zemalja. Bit će predivno vidjeti kako će se ovaj kraj razviti samo kroz ova dva projekta – istaknula je Brnjac. Uz održivi turizam, nastavila je, cilj je ulagati u sportsku infrastrukturu.

Važnost sportske infrastrukture

– Mi smo kao vlada 2018. godine krenuli s ulaganjima iz državnog proračuna u sportsku infrastrukturu. Bitno je ostvariti cilj, a cilj nam je da sva djeca i mladi imaju gdje baviti se sportom. To je nemoguće bez sportske infrastrukture. Cilj mi je kroz nove programe u Europskom parlamentu osigurati financiranje za javnu sportsku infrastrukturu jer je važno da sport bude dostupan svima – najavila je Brnjac koja je jučer u Bjelovaru razledala stadion NK Bjelovar i zgradu Sokolane. Osim ulaganja u sport i turizam, istaknula je kako su vrlo važni i programi za istraživanje i razvoj, znanosti i obrazovanje.

– Ako imamo fond koji omogućuje ulaganje u naše mlade, u naše studente koji će imati priliku razvijati se za pravo tržište rada, povezivanje s malim i srednjim poduzetništvom, inovacijama, tu zaokružujemo fantastičnu cjelinu i Hrvatska postaje daleko konkurentnija na gospodarskom smislu. To su prioriteti koji su stvarno vrijedni – zaključila je Brnjac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!