Dani hrvatskih planinara na Planinarcu. Slavi se i 100 godina HPD-a Bilogora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dani hrvatskih planinara ove će se godine obilježiti i posebnim programom na Planinarcu, Planinarski dom Kamenitovac u Velikom Trojstvu, ovog vikenda, 25. i 26. svibnja. Anamarija Pađen iz Hrvatskog planinarskog društva Bilogora pojašnjava kako to da su upravo oni ove godine organizatori tog događaja.

– Dani hrvatskih planinara se uvijek održavaju krajem svibnja ili početkom lipnja i potrebno se nekoliko godina ranije pribilježiti za domaćinstvo u Hrvatskom planinarskom savezu, ako želite biti organizator. Mi smo se javili za 2024. jer ove godine slavimo sto godina od osnivanja i to baš u lipnju – priča.

Staze za sve vrste hodača

Osim toga, održat će i veliku feštu s nizom predavanja povodom stote godišnjice njihovog planinarskog društva. Evo i što nude ovog vikenda u dva dana druženja za gostujuće planinare.

– Imat ćemo četiri staze, pa gosti mogu odabrati naprimjer po jednu za svaki dan. Najdulja staza je 15 kilometara, a dječja je do 4 kilometara. Dolaze nam planinari iz Splita, Rijeke, središnje Hrvatske i okolice Zagreba. No, na Dane hrvatskih planinara mogu doći svi zainteresirani – pojašnjava Pađen.

Budući da dolaze razna planinarska društva i planinarski zaljubljenici, oni se za taj događaj već dugo pripremaju.

Očekuju tisuću planinara iz cijele Hrvatske

– Očekujemo puno posjetitelja, oko tisuću planinara se uvijek odazove za tu manifestaciju, pa i mi očekujemo da će tako biti na Bilogori. Većina planinarskih domova, hotela pa i privatnog smještaja već je popunjena oko Kamenitovca. Zainteresiranih ima, a mi se veselimo što ćemo biti njihovi domaćini – kaže i dodaje da su pozvani svi zainteresirani za laganu šetnju u kojoj nije potrebna neka posebna oprema.

– Potrebna je klasična planinarska oprema za jednodnevne izlete i naravno, budući da je to u svibnju, treba se odjenuti slojevito jer sve ovisi o vremenu. Svi zainteresirani su pozvani i mogu se odazvati na našu manifestaciju, da uz Dane planinara obilježimo i stotu obljetnicu od osnivanja HPD-a Bilogora – zaključuje Pađen.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!