[FOTO] U Velikom Trojstvu svečano otvoren Kulturni centar vrijedan milijun eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svečano je danas u općini Veliko Trojstvo. Ova općina smještena na pitomim bilogorskim brežuljcima nedaleko od Bjelovara danas slavi Dan općine. Kako i priliči ovakvom događanju, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj se načelnik Marko Kutanjac prisjetio svih realiziranih projekata u prethodnom razdoblju, ali i najavio nove projekte čiji je podići kvalitetu života tamošnjih mještana. Ono po čemu će se posebno pamtiti ovogodišnja svečanost je otvorenje tamošnjeg Kulturnog centra.

– Na prošlogodišnjoj sjednici povodom Dana općine rekao sam da se ove godine na svečanoj sjednici vidimo u Kulturnom centru. To se ostvarilo. Ovo je bila stara i ruševna zgrada izgrađena davne 1800. godine. Danas je ona ljepotica u samom središtu mjesta. Projekt vrijednosti milijun eura financiran je europskim novcem iz programa ruralnog razvoja. Dobili smo multifunkcionalni prostor koji će služiti za rad udruga, vrtića, osnovne škole, kao i svih mještana općine. Završetkom ovog projekta završili smo priču ovog prekrasnog kompleksa u kojem se nalaze dječji vrtić, osnovna škola sa sportskom dvoranom, a sada i Kulturni centar – istaknuo je načelnik Kutanjac zahvalivši svima onima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, posebice prethodnom načelniku Ivanu Kovačiću koji je riješio pitanje imovinsko-pravnih odnosa.

Velik broj djece i mladih

U općini se posebno ponose brojem djece, a kako je kazao načelnik Kutanjac, Općina Veliko Trojstvo ima niz demografskih mjera čiji je cilj zadržati mlade obitelji i omogućiti im kvalitetan život na području općine.

– Da smo u tome uspješni, govori broj mališana koji pohađaju naš dječji vrtić, a to je 63 u tri vrtićke skupine. Tome treba dodati i 12 djece koji pohađaju vrtiće izvan općine čiji boravak u tim vrtićima Općina sufinancira. Općina vodi brigu i o svojim učenicima, studentima, mladim obiteljima, poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima dodjeljujući im potpore po raznim programima. Brinemo i o stanovnicima treće životne dobi. U partnerstvu s našom udrugom Pomoć u kući provodimo program Zaželi – kazao je načelnik osvrnuvši se i na druge projekte.

Kako je kazao, nakon izgrađenih mrtvačnica na mjesnim grobljima u Ćurlovcu i Višnjevcu, ove godine je dovršena i ona u Malom Trojstvu. Ovih dana je potpisan ugovor s izvođačem radova za rekonstrukciju mrtvačnice na centralnom groblju u Velikom Trojstvu vrijedan 180 tisuća eura. Župna crkva Presvetog Trojstvo konstrukcijski je obnovljena, uređeno je pročelje, unutrašnjost i sakristijski prostor te je uređen okoliš. Preostaje obnova oltara i rekonstrukcija orgulja.

Infrastrukturni projekti

Kada je pak riječ o cestogradnji, načelnik Kutanjac je istaknuo kako se radilo na pripremi projektne dokumentacije Vinogradska 1 i odvojak prema groblju te dio Maglenče i Kolodvorske ulice.

– Do kraja godine je u planu zajedničkim snagama obnoviti asfalt u Ulici Mišulinovac u duljini od tri kilometara. Lani smo modernizirali javnu rasvjetu u Ćurlovcu, a ove godine smo zamijenili svjetiljke u Malom Trojstvu i Kegljevcu te mogu reći da više od 90 posto općine svijetli modernim led svjetiljkama. Rekonstruiran je društveni dom u Malom Trojstvu. Ulagalo se i u sportske objekte. Pokraj igrališta u Velikom Trojstvu izgrađeno je novo parkiralište i posađeni su novi jablani. Ministarstvo turizma i sporta odobrilo nam je sufinanciranje projekta malonogometnog igrališta s umjetnom travom i zamjenu dotrajale metalne ograde na prostoru našeg betonskog igrališta iza zgrade općine s iznosom od 45 tisuća eura. Taj projekt bi trebao biti realiziran u roku od 90 dana – najavio je načelnik Kutanjac čestitavši svim mještanima Dan općine.

– Sve nabrojano, realizirano i planirano dio je naše želje da našu općinu učinimo još boljom i sjetnijim mjestom za život – zaključio je načelnik Kutanjac.

Uz načelnika Marka Kutanjca, Dan općine i nadolazeći Dan Župe Presvetog Trojstva svim mještanima općine Veliko Trojstvo čestitali su izaslanik potpredsjednik Hrvatske vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, predsjednik Općinskog vijeća Velikog Trojstva Miljenko Kurevija te načelnica općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!